Articles guardats
Actualitat econòmica i Coronavirus – 27 març

Actualitat Mercats

Actualitat econòmica i Coronavirus – 27 març

Escolta el podcast

És cert que els diferents països i institucions estan utilitzant tota la seva artilleria monetària i fiscal per combatre els efectes econòmics derivats de la dràstica aturada de l’activitat en l’àmbit mundial.

Sense anar gaire lluny, ahir el Senat dels EUA va aprovar el paquet d’estímul fiscal valorat en 2 bilions de dòlars, equivalent al 10 % del PIB nord-americà. Aquest s’afegirà a les innombrables iniciatives que està adoptant la Reserva Federal amb l’objectiu de no drenar de liquiditat el mercat.

Japó, el país que es negava a cancel·lar els JJOO perquè no veia cap perill de contagi, està treballant per introduir un paquet d’ajuda als impactats pel virus que podria ascendir fins als 500.000 milions de USD, un altre 10 % del PIB, que seria el més gran de la seva història. I no s’acaba pas aquí la cosa, els analistes comencen a estimar que la suma de tots els paquets d’estímul comptabilitzaria en el dia d’avui en fins a un 8 % del PIB mundial!

Sense cap dubte, encara que totes aquestes mesures ajudaran a contenir les economies de forma temporal, la principal lluita s’ha de centrar a combatre la propagació del virus, ja que, a diferència de crisis anteriors, l’origen d’aquesta crisi no és cap altre que sanitari. Així, en un dur comunicat, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) va avisar els països que deixessin de perdre el temps i se centressin a emprendre mesures amb l’objectiu de reforçar els sistemes sanitaris públics i evitar-ne així el col·lapse.

Encara que cada vegada més països s’estan sumant a mesures de distanciament social restrictives, el cas és que encara falta molt treball per fer, especialment en els països de l’altra banda de l’Atlàntic, on, desafortunadament, la corba de contagis no ha fet més que començar a accelerar. Només aleshores, quan s’hagin atacat les mesures de contenció sanitàries, les mesures d’estímul econòmic facilitaran la tornada a la normalitat.

Probablement, tot està anant molt ràpid; potser hem passat d’un extrem a l’altre, el temps ho dirà, però el cert és que avui, més que mai, hem de confiar en la nostra filosofia, l’ADN i la qualitat que formen les nostres carteres, i que quan la volatilitat es dispara és quan sorgeixen les oportunitats. Per a això, comptem amb l’ajuda del nostre enfocament diferencial ISR, el qual ens permet identificar aquelles empreses més resistents en aquest nou escenari i que, sens dubte, tindran un millor comportament relatiu una vegada els mercats es calmin.

Escolta el podcast