Articles guardats
Actualitat econòmica i Coronavirus – 30 març

Actualitat Finances Mercats

Actualitat econòmica i Coronavirus – 30 març

Escolta el podcast

Ja fa gairebé dues setmanes que el Govern va anunciar l’Estat d’Alarma i el període de confinament de moltes persones amb l’objectiu de limitar el contagi del Coronavirus. D’aleshores ençà, moltes han estat les mesures fiscals, monetàries i de finançament que les autoritats de gairebé tots els països han anunciat per tal de mitigar les conseqüències negatives per a les empreses, les famílies, el sistema financer i l’economia en general.

Gairebé tots els plans anunciats es poden caracteritzar com a “històrics” quant a la seva mida, ja que tant l’estímul fiscal com el monetari que s’hi implementaran superen els imports vistos des de la Segona Guerra Mundial.

Un bon exemple d’això és l’aprovació, dimecres passat, per part del Senat dels EUA d’un paquet d’estímul econòmic estimat en 2,2 bilions de dòlars, més d’un 8 % del PIB. El projecte passarà ara a la Cambra de Representants que votarà divendres al matí i després a la signatura final del president Trump.

L’excepcionalitat d’aquest paquet fiscal queda clara quan el comparem amb l’increment de la despesa pública que els EUA va aprovar després de l’esclat de la crisi financera el 2008: el pla d’avui és 3 vegades més gran que el pla d’aquell moment.

Els tipus de mesures que es preveuen en aquest nou pla són:

  • un pla de finançament per a pimes, o pressupost per incrementar els subsidis d’atur
  • un pla de suport financer a les autoritats locals i estatals
  • una injecció econòmica per reforçar el sistema sanitari.

Però la partida que més crida l’atenció és la proposta d’un pagament directe (en forma de xec) de 1.200 dòlars a individus i famílies amb una renda anual inferior als 75.000 dòlars, més un increment de 500 dòlars per cada fill menor de 17 anys.

“HELICOPTER MONEY”

Aquesta iniciativa, la d’un regal d’un xec a cada família amb l’objectiu d’impulsar la demanda, la va desenvolupar el 1969 l’economista Premi Nobel Milton Friedman. Friedman va anomenar aquesta idea “diners de l’helicòpter” o “helicopter money”, ja que de forma simplificada, segons la seva opinió, una manera d’impulsar el consum en temps de crisi seria la de llançar nous bitllets de dòlars, impresos pel banc central, des d’un helicòpter sobre el país.

Com funcionen aquests diners de l’helicòpter? L’Estat nord-americà paga els 1.200 dòlars a les famílies, el Tresor Públic ho finança mitjançant emissió de deute, que és comprada per la Reserva Federal. És a dir, en el fons es tracta de creació de diners, o ampliació de la massa monetària en termes econòmics, que és possible perquè la Reserva Federal va anunciar fa molt pocs dies que farà compres de bons en el mercat de deute públic i renda fixa corporativa per un import limitat si fos necessari.

La proposta de l’helicopter money mostra l’extraordinarietat de la situació actual creada pel Coronavirus i de les diferents iniciatives fiscals i monetàries anunciades per les diferents autoritats.

Escolta el podcast