Articles guardats
Actuem per a la reducció de les emissions de CO₂

Actualitat Economia sostenible Social

Actuem per a la reducció de les emissions de CO₂

Encara que la variació del clima constitueix un fenomen natural, el problema al qual ens enfrontem avui dia és l‘alteració accelerada a conseqüència de l’augment de les emissions de CO₂ o gasos d’efecte d’hivernacle originades per l’activitat humana.

El principal gas d’efecte d’hivernacle emès per l’home és el diòxid de carboni o CO₂, procedent, en gran part, de la crema de combustibles fòssils (carbó, petroli i gas), que s’utilitzen principalment en la producció d’energia i en el transport.

Per aquest motiu, l’Organització de les Nacions Unides va designar el 28 de gener com el Dia Mundial de l’Acció enfront de l’Escalfament Terrestre, també anomenat Dia Mundial per la Reducció de les Emissions de Diòxid de Carboni (CO₂). La idea és crear més consciència entre tots els ciutadans del greu perill que representa el canvi climàtic per al medi ambient i per a tots els éssers humans. També pretén prendre accions immediates per evitar una catàstrofe global que pugui causar la desaparició de qualsevol forma de vida a la Terra tal com la coneixem.

És possible que els éssers humans aconsegueixin reduir les emissions de CO₂?

Sens dubte, de les nostres accions depèn la salvació del planeta. Urgeix l’aplicació i el desenvolupament de polítiques estratègiques que impulsin la reducció d’emissions de gasos causants de l’anomenat efecte d’hivernacle.

Per a això, es requereix l’ús de combustibles menys contaminants, canviar el malbaratament dels recursos naturals que s’implementen cada dia per al consum humà i implementar el desenvolupament de fonts d’energia renovables per, així, aconseguir un món més sostenible.

La Unió Europea (UE) ha assumit una posició de lideratge en les polítiques de lluita contra el canvi climàtic, però és necessari un compromís més gran per part de tots els països per aconseguir els objectius globals plantejats. De fet, Espanya és el país europeu més vulnerable al canvi climàtic, però, alhora, és un dels països d’Europa que menys fa per lluitar contra aquests efectes. 

El sector financer: clau en la transició energètica

La transició energètica i en les infraestructures que es requereix per complir amb els objectius de l’Acord de París comporta una forta inversió, de manera que els actors del sector financer tenen un paper clau com a mediadors en aquest procés.

Per part nostra, estem orgullosos del nostre paper, ja que el Grup Caixa d’Enginyers és una organització neutra en carboni. Compensem les emissions de CO₂ de totes les empreses del Grup, fet que reafirma el nostre compromís amb el medi ambient i la lluita contra el canvi climàtic, amb l’objectiu d’aconseguir una societat baixa en carboni i compromesa amb la sostenibilitat. 

Com compensem la petjada de carboni a Caixa d’Enginyers?

  • Invertim econòmicament en projectes de reducció d’emissions de GEH, que milloren el medi ambient i l’entorn social en el qual es desenvolupen, a través de la marca ‘Clean CO2’.
  • També estem adherits al Programa d’Acords Voluntaris impulsat per l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic, que implica registrar anualment l’inventari d’emissions i presentar mesures per reduir-les.
  • A més, contribuïm a l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS) 13 ‘Acció pel Clima’, que es troba entre els tres prioritaris de l’Entitat.