Articles guardats
AlertaForestal: ajudem a cuidar els boscos

Actualitat Cooperatiu Fundació Social

AlertaForestal: ajudem a cuidar els boscos

La Fundació Caixa d’Enginyers fa més de deu anys que manté un compromís amb el desenvolupament social, cultural i econòmic des d’un punt de vista ètic i sostenible. Per això, col·laboren amb institucions com el CREAF, el Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals. 

L’aliança entre el CREAF i la Fundació té com a objectiu impulsar les iniciatives de ciència ciutadana i apropar-les a la ciutadania per promoure la seva cooperació amb la ciència i la natura. Entre els principals projectes impulsats pel CREAF, destaca el d’Alerta Forestal, un programa per cuidar els boscos entre tots i totes. 

Què és el projecte Alerta Forestal? 

El projecte AlertaForestal, iniciat el 2017, es basa en una comunitat activa de ciutadans i ciutadanes que ajuden a recollir dades sobre els fenòmens que afecten la salut dels nostres boscos. 

L’anàlisi de l’estat de salut dels boscos de Catalunya es duu a terme mitjançant observacions realitzades per la ciutadania, que voluntàriament col·labora en la cura dels boscos. Aquestes observacions es basen en cinc pertorbacions forestals que els afecten:  

  • Processionària 
  • Papallona del boix 
  • Sequera 
  • Ventada 
  • Nevada 

L’objectiu d’AlertaForestal és analitzar l’estat de salut actual dels boscos de Catalunya i preveure, mitjançant models de simulació, com serà aquest estat en el futur, tenint en compte la crisi climàtica i altres canvis ambientals que s’estan produint a escala global i local. Això és clau per preveure com aquests canvis en la cura dels boscos poden afectar la salut de les persones. 

Com puc ajudar en el projecte? 

Per poder participar en el projecte AlertaForestal, no cal ser una persona experta en temes forestals; des de la plataforma t’ajudaran a reconèixer les principals espècies d’arbres que formen els nostres boscos i a valorar l’estat de salut del bosc en relació amb cada alerta. En funció del que estigui passant al bosc, fan crides per participar en diferents alertes al llarg de l’any. 

És molt senzill participar-hi, només has de seguir aquests passos: 

  1. Activa el GPS. Quan trobis un bosc afectat per alguna de les alertes esmentades en el punt anterior, activa el GPS del mòbil. Si no vols o no pots activar-lo, sempre pots localitzar després el punt sobre el mapa. 
  2. Fes una foto del paisatge. Fes una fotografia del paisatge amb certa distància perquè es vegi tot el bosc afectat per l’alerta en la qual participes. 
  3. Entra les dades: Obre el web o l’app per entrar les dades. Pots decidir si et registres com a usuari o ens envies l’observació de manera anònima. 
  4. Escull l’alerta. Des de l’app pots escollir l’alerta en la qual vols participar. 
  5. Puja la foto. Puja la foto que acabes de fer a l’app. 
  6. Localitza el lloc. Localitza el lloc on has fet la foto si no has activat el GPS del mòbil. 
  7. Valora l’alerta. Valora si el bosc està poc o molt afectat tocant uns botons indicadors en l’app.  
  8. Comenta. Afegeix un comentari si ho consideres necessari (per exemple, si saps quina espècie d’arbre està afectada). 
  9. Comparteix. Pots compartir les teves observacions a través de les xarxes socials. 

Les dades aportades pels ciutadans mitjançant l’app s’utilitzaran per complementar altres dades recollides (per experts, satèl·lits, drons…) en diferents projectes científics. Gràcies a l’ajuda ciutadana es podran fer models de simulació que permetran elaborar mapes de predicció de la salut futura dels nostres boscos 

El nostre suport a la plataforma AlertaForestal permet reforçar la comunitat ciutadana i continuar ampliant el seguiment de les activitats realitzades. Gràcies a l’esforç coordinat de la Fundació Caixa d’Enginyers i del CREAF s’ha pogut avançar en la recerca de contactes de nous voluntaris i voluntàries.