Articles guardats
Metavers, què podem esperar d’aquest nou paradigma

Actualitat General

Metavers, què podem esperar d’aquest nou paradigma

Metavers és, probablement, una de les paraules que més has escoltat en els últims mesos. Sobretot des que Mark Zuckerberg, creador de Facebook, va anunciar que aquest seria el nom del seu nou gran projecte tecnològic. Però què és exactament? En aquest article us compartim les claus de com neix aquest nou entorn virtual i què en podem esperar.

Què és el metavers? 

El metavers és un món virtual que ens permetrà connectar-nos a través de diferents dispositius de realitat virtual i de realitat augmentada. Ens farà pensar que realment hi som dins interactuant amb tots els seus elements. Ens permetrà teletransportar-nos a un món totalment nou a través d’unes ulleres de realitat virtual i amb altres elements que ens deixaran interactuar amb ell.

Eliminarem definitivament les barreres entre allò real i allò virtual

Un entorn on podrem interactuar tant socialment com econòmicament a través dels nostres avatars, i que funciona com un reflex del món real, però sense les limitacions físiques que sí que té aquest últim. Els mons virtuals no són nous, ja els coneixem sobretot del sector dels videojocs, com ara Roblox o Second Life. En aquests entorns, tu et crees un personatge o avatar i pots entrar en aquests espais virtuals a través del teu ordinador o la teva consola. No obstant això, el metavers va més enllà i no busca un món de fantasia. Sinó una realitat paral·lela en la qual podrem fer les mateixes coses que fem en el nostre dia a dia, com ara anar a treballar o anar al gimnàs, però sense moure’ns de casa.

Aquest és el concepte pel qual moltes marques estan començant a apostar. La clau d’aquest metavers és que sigui totalment immersiu, o almenys molt més que l’actual realitat virtual. 

Quan va néixer el metavers?

Aquest terme té el seu origen a la novel·la Snow Crash de 1992 de l’escriptor nord-americà Neal Stephenson. Aquesta obra de ficció narra la persecució que enfronta el protagonista amb l’antagonista en un món virtual que es presenta com un videojoc. En el mateix llibre, Stephenson també introdueix el terme avatar per a referir-se a les representacions digitals de les persones reals. El que és més rellevant és que és la primera referència escrita d’aquest món virtual fictici, abans que se sentís parlar de termes com ara ciberespai o realitat augmentada.

​”Les paraules avatar i metavers són invencions pròpies que van sorgir quan uns certs termes existents, com ara realitat virtual, eren massa imprecisos per ser usats”, afirmava Neal Stephenson.

Uns anys més tard, el 2003, es va llançar Second Life, una plataforma en línia que permet a les persones crear avatars d’ells mateixos i tenir una segona vida en un món virtual. 

El metavers és un espai interactiu i sense límits

Com hem comentat abans, amb el metavers el límit de les pantalles s’esvaeix i ofereix una experiència immersiva que ens permet, a través del nostre avatar, interactuar amb altres avatars o amb l’entorn en si mateix. A més, els usuaris també són partícips de tots els canvis que van passant al seu voltant.

Economies virtuals

El metavers té la seva pròpia economia virtual, descentralitzada i impulsada per les criptomonedes. Els usuaris que formen part d’aquesta economia virtual poden comprar, vendre i intercanviar actius digitals, com ara roba virtual, NFT o entrades per a esdeveniments.

No té un únic propietari, sinó que és propietat de tots els usuaris que hi accedeixen. Amb la tecnologia blockchain es garanteix que totes les transaccions dins d’aquest món virtual siguin fàcils de rastrejar i segures. A més, és persistent i autònom per si mateix, ja que, independentment que els usuaris hi estiguin connectats, les dinàmiques d’aquest món virtual segueixen el seu curs.

Què és el blockchain o els NFT?

Hem mencionat el blockchain, cadena de blocs en anglès, que bàsicament és una base de dades distribuïda, formada per cadenes de blocs dissenyades per evitar-ne la modificació quan una dada ha estat publicada.

Justament, la cadena de blocs és la base perquè el metavers sigui descentralitzat i els usuaris puguin ser els amos de les seves pròpies dades i contingut, així com posseir i comercialitzar tokens no fungibles. I és aquí on entrem a parlar dels famosos NFT.

Saps què signifiquen les seves sigles? Les sigles d’NFT signifiquen Non-Fungible Token. Per entendre bé aquest concepte, primer hem de conèixer la diferència entre un bé fungible i un bé no fungible. Els béns fungibles són els que poden intercanviar-se perquè tenen un valor en funció del seu nombre, mesura o pes. I els béns no fungibles són els que no són substituïbles.

Per exemple, els diners en efectiu són béns fungibles: si tens un bitllet de 20 euros, el pots intercanviar per un altre bitllet de 20 euros, sense que perdi el valor perquè és exactament igual i es consumeix quan l’utilitzem.

Però passa el mateix quan parlem d’art? És un bé fungible? Efectivament, no ho és. Un quadre a casa no es pot consumir i tampoc no es pot substituir per un altre perquè cada peça d’art té el seu valor i no són equivalents. Els NFT són com obres d’art, actius únics que no es poden modificar ni intercanviar per un altre que tingui el mateix valor perquè no hi ha dos NFT iguals, de la mateixa manera que no hi ha dos quadres iguals. Per això mateix, els NFT solen estar relacionats amb obres i il·lustracions digitals i el seu preu sol ser el que l’usuari estigui disposat a oferir. Ara que tenen tanta popularitat, s’han arribat a pagar grans quantitats de diners per aquests actius.

En definitiva, encara queda un temps perquè aquest món virtual formi part de la nostra quotidianitat, però és clar que es parlarà molt d’aquesta nova realitat i anirem veient la seva evolució en els pròxims anys.

Si prefereixes escoltar-ho en format podcast pots fer-ho aquí: