Articles guardats
Economia circular, per un Nadal més sostenible

Actualitat Economia sostenible

Economia circular, per un Nadal més sostenible

Durant aquestes dates comprem molt més i sovint no pensem en l’impacte d’aquestes compres. També comprem més menjar del que necessitem i, sovint, mengem en excés durant molts dies.

Per tal de contribuir a fer d’aquestes festes un Nadal més sostenible, responsable i amb un impacte menys negatiu en el planeta, des de Caixa d’Enginyers us donem consells per fomentar l’economia circular.

Què podem regalar?

Sabies que pots fer regals que contribueixin a causes benèfiques o ecològiques? Per exemple, pots comprar:

  • Productes ecològics.
  • Productes que no estiguin testats en animals.
  • Productes de petits comerços.
  • Productes de proximitat.
  • Productes que destinin part dels seus beneficis a projectes solidaris.

Regalar objectes de segona també és una bona alternativa per fomentar l’economia circular aquest Nadal. Tenim molt integrat que els regals solen ser per estrenar-los; no obstant això, hi ha molts productes de segona mà que estan en bon estat i tenen molta vida útil per davant. El recommerce està en l’alça i cada vegada hi ha més plataformes en línia que ens poden ajudar a trobar aquests regals.

Els regals fets a mà poden ser també una bona alternativa al consumisme d’aquestes festes. Un regal fet per nosaltres serà molt més especial que un comprat. Una bufanda teixida a mà, una samarreta vella tenyida del seu color preferit o una funda de mòbil pintada a mà són algunes de les mil propostes que podem trobar per fomentar l’economia circular en els nostres regals.

Com comprar per als àpats d’aquestes festes?

Principalment, hem de respectar tres passos perquè els nostres àpats de Nadal siguin més sostenibles.

  • Comprar aliments agroecològics, és a dir, que la seva producció sigui ecològica i respecti al màxim el medi ambient. També podem comprar en establiments que tinguin opció de compra a granel, ja que ens permetran comprar les quantitats exactes que necessitem i evitar envasos de plàstics innecessaris.
  • Comprar productes de temporada i evitar aquells que no ho són, ja que la seva producció i el seu transport generen més emissions de gasos nocius per al planeta.
  • Comprar a botigues de proximitat per tal de fomentar el comerç local i evitar desplaçaments.
  • Reciclar els residus que generem durant les trobades familiars i, sobretot, no llençar el menjar que habitualment sobra en aquests esdeveniments.

Petits detalls que marquen la diferència

Hi ha altres aspectes que poden ajudar a fer les festes “més verdes”, com, per exemple, utilitzar materials reciclats o reutilitzables per embolicar els regals, ja que durant aquestes dates generem una gran quantitat de residus de paper. De la mateixa manera, durant les trobades familiars en les quals s’acostuma a utilitzar molts envasos de plàstic o de paper, us recomanem fer servir utensilis reutilitzables o la vaixella, evitant el malbaratament d’envasos no reciclables i/o no reutilitzables.

Un altre aspecte que podem posar en pràctica aquestes dates és crear decoracions de Nadal amb materials reciclats per tal de fomentar la regla de les 3R: reduir, reciclar i reutilitzar certs materials i objectes que tenim per casa i que encara no sabem que poden tenir una segona vida.

Si volem ser conseqüents i reduir l’impacte que tenen les nostres accions durant les festes de Nadal, només cal que fem petits canvis en els nostres hàbits i costums per tal de consumir de manera més responsable i seguir celebrant les festes de Nadal com sempre.