Articles guardats
Com podem promoure un Nadal sostenible?

Actualitat General Social

Com podem promoure un Nadal sostenible?

Podem afirmar que la sostenibilitat ha arribat per quedar-s’hi. Està present en molts moments del nostre dia a dia i som molts els que estem fent esforços per cuidar el planeta a través dels nostres hàbits de consum i les nostres rutines.

Som davant d’unes setmanes en les quals el consum es dispara i en les quals se celebren moltes trobades. És important ser-ne conscients i tenir seny a l’hora de celebrar les festes i planificar les compres nadalenques. Des de Caixa d’Enginyers us animem a fer-ho tenint en compte la sostenibilitat i l’emergència climàtica perquè aquest Nadal sigui un Nadal sostenible.

Pensar i planificar les compres amb temps

El millor és optar per la necessitat i la utilitat i evitar el consumisme desmesurat en el quals ens veiem immersos durant aquestes dates. Si pensem i planifiquem els regals més enllà de comprar per comprar, estarem fent un Nadal sostenible. Una altra manera és evolucionar els nostres regals cap a opcions amb un valor afegit. Us deixem aquí alguns consells:

  • Planifica les despeses. Controla les despeses, fes un pressupost per no estirar més el braç que la màniga.
  • Fes una llista de regals. Elabora una llista de regals i planifica què regalaràs a cada persona. Així podràs veure si el producte li és necessari i alhora controlaràs la despesa. Valora més que siguin útils, i no pas la quantitat.
  • Avança les compres tot el que puguis. Quan avancem les compres estem planificant. Compara preus i qualitats.
  • Regala experiències. És una bona opció a l’hora d’escollir un regal optar per les experiències (viatges, entrades per a concerts o espectacles, sopars…), que poden gaudir-se en companyia i alliberen les nostres llars de tants objectes materials.

Els regals de proximitat i sostenibles

  • Consum de proximitat. Tria productes elaborats i produïts a prop teu. Si, a més, estan fets amb materials naturals, artesanalment i elaborats amb matèria primera del país, el valor afegit serà més gran. És clau en el consum sostenible: si compres, fes-ho de manera responsable, en comerços locals i de proximitat per millorar l’economia del teu entorn. Si aquests negocis es dediquen al comerç just o al quilòmetre zero, molt millor per al nostre Nadal sostenible.
  • Comerç local. Hi ha moltes coses que és molt difícil que siguin de proximitat. Un gran exemple són els productes electrònics. Pots apostar pel comerç local abans que consumir en grans venedors online o en les cadenes habituals. D’aquesta manera, ajudaràs el teixit comercial local enfront de les grans superfícies.

Quan oferim un regal de Nadal amb el valor extra de ser un producte de proximitat diu molt de tu. Voldrà dir que està emmarcat amb criteri ètic, social i mediambiental i que conflueix cap al desenvolupament sostenible.

Celebrem un Nadal sostenible a casa

  • Fomenta l’estalvi energètic. Per demostrar el teu esperit nadalenc no cal que converteixis el teu menjador en una versió reduïda de Las Vegas. Fent això només contribuiràs a la contaminació lumínica i a incrementar la factura de la llum. Sempre que puguis, utilitza bombetes de baix consum i intenta limitar les hores de les llums nadalenques a moments especials.
  • Decoració sostenible. Fes la teva pròpia decoració nadalenca a mà i digues adeu al plàstic. Saps que per compensar la quantitat de CO2 generat per un arbre de Nadal de plàstic hauria de tenir una vida útil de més de 12 anys? Si ja tens un arbre sintètic, utilitza’l; si no el tens, fes servir la teva imaginació per adornar la casa de manera sostenible fabricant de forma senzilla els teus guarniments nadalencs. Reutilitza i recicla objectes que tinguis a l’abast com ara espelmes, branques seques, pinyes, fulles…
  • Cuina de Nadal responsable i sostenible. Opta per menús de Nadal sostenibles que siguin bons per a la teva butxaca i que també ho siguin per al planeta. Intenta que els productes que compres no hagin viatjat milers de kilòmetres abans d’arribar al teu plat. Inclou en els àpats nadalencs més productes locals, frescos i de temporada. Intenta evitar productes processats i sobreenvasats, i compra tot el que puguis a granel. Compra productes ecològics, de Km 0 i de temporada en tant que puguis.

Durant i després de les festes: Recicla!

Espanya és el segon país europeu que més plàstics aboca al mar Mediterrani. És precisament durant l’època de Nadal quan els contenidors grocs estan saturats de tant plàstic després de desembolicar tots els regals, envasos d’aliments, paper de bombolles, etc… Si és possible, aquest Nadal intenta generar menys residus i, sobretot, evita els plats, gots i coberts d’un sol ús, i, si ho fas, utilitza’ls de materials reciclables. A l’hora d’embolicar els teus regals pots provar d’utilitzar paper de diari o teles que ja no facis servir; estaràs fent un regal sostenible i a l’hora quedaran molt originals.

Quan les festes hagin acabat, tocarà recollir, guardar i reciclar. Separa tots els residus que generis i diposita’ls en el contenidor corresponent. I guarda tots els objectes que puguin ser reutilitzats més endavant. Si vols contribuir a un Nadal sostenible, redueix, recicla i reutilitza. Us desitgem bones festes!nadal sostenible