Avui es celebra el Dia de la Terra en més de 180 països que lluiten per la protecció del medi ambient i la reducció de les emissions de CO₂ en l’atmosfera terrestre. Enguany, el dia internacional es celebra d’una forma totalment diferent als anys anteriors: en un context de pandèmia mundial.
En una entrevista concedida al diari britànic The Guardian, Inger Andersen, directora de Medi Ambient de l’ONU, va citar que en el context de la pandèmia del COVID-19 i la crisi climàtica, la natura està enviant un “missatge d’auxili”.
El que és cert és que aquest dia hauria de servir per a generar consciència entre els éssers humans. Durant aquestes setmanes de confinament estem veient els efectes en la natura a causa dels canvis que hem adoptat en les formes de convivència i mobilització. Això hauria, d’una banda, de convidar-nos a reflexionar sobre l’impacte de les nostres accions i, per un altre, fer-nos actuar de manera col·lectiva.
Quins canvis beneficiosos hem vist en el nostre ecosistema?
- A Madrid, per exemple, els nivells de diòxid de nitrogen (NO2) van descendir en un 60% en la segona quinzena de març, xifra que representa el mínim històric en els últims 19 anys!
- Segons les últimes dades oficials (mitjans de març), les paralitzacions de països sencers i el confinament de milions de persones a les seves cases ha portat a que les emissions globals es redueixin un 6% i un 25% a la Xina. Aquestes xifres les vam compartir en el nostre article sobre teletreball i coronavirus.
- La demanda d’electricitat i la producció industrial romanen molt per sota dels seus nivells habituals. A la Xina, durant les últimes tres setmanes de març, es van emetre 150 milions de tones mètriques de CO2 menys que durant el mateix període de l’any passat.
- La disminució, a causa de la prohibició, de tràfic il·legal de fauna salvatge ha donat un respir a algunes espècies d’animals amenaçats, especialment a la Xina. Aquest país, utilitza espècies considerades exòtiques per a la cuina i la medicina tradicional. A més, moltes d’aquestes espècies estan catalogades amb un grau d’especial vulnerabilitat.
- Hem vist a animals acostar-se, més que mai, a les ciutats i grans urbs a causa de la disminució del moviment als carrers. A Barcelona, per exemple, hem vist algun senglar passejant per ple centre de la ciutat. A Palma, ànecs passejant pel centre. A més, en el mediterrani, els dofins neden més prop de les costes que abans, ficant-se directament en els ports sense por.
5 mesures per cuidar del medi ambient
Davant aquest escenari, és important ser conscients del molt que afecten les nostres accions i la nostra manera de viure a l’ecosistema. És responsabilitat de tots que aquests impactes siguin sostinguts en el temps i evitar l’efecte rebot. Tal com han comentat els experts de les Nacions Unides, el canvi climàtic no es combatrà amb un virus i temen, també, aquest efecte rebot. Per aquest motiu, a continuació, exposem mesures per cuidar del medi ambient, algunes durant el confinament i algunes altres quan acabi aquesta situació.
- Adopta nous hàbits en l’alimentació. Fa unes setmanes us explicàvem en el nostre bloc la importància de reduir el consum de carn en el nostre dia a dia.
- Recicla i redueix els residus. En el nostre article “Com aconseguir una llar i una compra més sostenible” plantegem diferents maneres per a dur-ho a terme.
- No malgastis aliments. Tirar aliments a les escombraries té efectes molt nocius per al medi ambient. Descobreix quins són en el nostre article sobre la compra massiva durant el coronavirus.
- Canvia la teva manera de moure’t. Usa la bicicleta o el transport públic per a moure’t per la cuitat i recórrer distàncies curtes. Si no coneixes tots els beneficis que té l’ús de la bicicleta per al medi ambient, et recomanem aquest article: Dia internacional de la bicicleta, 5 raons per a usar-la.
- No malgastis l’aigua. Un 40% de la població mundial es veu afectada per escassetat d’aigua potable i falta d’aigua per a la higiene i cultiu d’aliments. En el post del Dia Mundial de l’aigua us explicàvem algunes dades interessants sobre aquest bé tan preuat.
“Encara que l’alleujament sigui momentani i no resolgui, de fons, la crisi climàtica actual, la veritat és que el coronavirus està portant bones notícies al medi ambient”
Antonio Guterres, secretari general de Nacions Unides
Comments (1)