Articles guardats
Illes de plàstic: què són i com afecten el planeta?

Actualitat Economia sostenible

Illes de plàstic: què són i com afecten el planeta?

Segur que en algun moment has sentit parlar de les illes de plàstic o illes d’escombraries, però saps exactament què són i la magnitud que tenen? En aquest article mostrem tots els detalls sobre aquestes illes que, desgraciadament, estan cada vegada més presents en els nostres oceans.

Fa ja més de 35 anys que s’està estudiant la quantitat de contaminació present en els oceans a través de boies que recullen dades. Va ser així com, fa alguns anys, els científics van descobrir que en certes parts dels oceans es formaven illes d’escombraries, sobretot amb plàstics, ja que és un dels materials de més difícil degradació.

Què és una illa de plàstic?

Bàsicament es tracta d’una agrupació de residus no biodegradables que s’acumulen a causa dels corrents marins i formen extenses basses flotants d’escombraries. Com és obvi, això ens afecta a tots per igual perquè, dels oceans, depèn gran part del planeta i fins i tot el propi clima en tot el globus terraqüi. Més endavant veurem, amb més detall, com afecta una illa de plàstic al planeta.

Per què es forma una illa de plàstic?

Aquestes grans agrupacions d’escombraries en les mars es formen, sens dubte, per culpa de l’ésser humà. I és que, els humans som els únics que consumim aquests materials i els aboquem als oceans, directa o indirectament, tirant-los als abocadors inadequats o en zones en les quals les aigües dels rius, tard o d’hora, els arrosseguen a les mars i oceans.

Poden formar-se per diverses causes, però tal com hem comentat, totes elles amb origen en l’ésser humà:

  • No reciclar de manera adequada.
  • Els abocaments il·legals.
  • Embrutar les platges.
  • Rius contaminats que desemboquen en mars i oceans.
  • Forts vents que arrosseguen escombraries del sòl cap a les aigües.
  • Vaixells o avions que sobrevolen oceans.
Illes de plàstic, quines coneixem?

L’illa de plàstic amb majors dimensions de la qual es té constància es troba entre Califòrnia i Hawaii. La seva grandària és immensa: s’estima que ocupa des de 700.000 fins a 10 milions de quilòmetres quadrats. Batejada com l’illa de plàstic de l’Oceà Pacífic, la zona acumula el milió de residus per quilòmetre quadrat, un total d’escombraries que oscil·la entre 3 i 100 milions de tones, segons un estudi de la revista Nature.

Aquesta xifra és major cada any, la qual cosa indica que la quantitat de plàstic que aboquem als oceans no fa més que augmentar.

A més, recentment, les recerques han descobert que al voltant del 70% de les deixalles marines s’enfonsen en el fons de l’oceà, per la qual cosa només una petita part suraria i el fons també podria estar cobert de deixalles submarines.

L’illa de plàstic del Pacífic no és l’única que existeix, avui dia coneixem altres 6 illes de plàstic que han aconseguit unes dimensions alarmants. Aquests són els seus noms:

– Illa de plàstic de la Mar dels Sargassos

– Illa de plàstic de l’Àrtic, en la mar de Barentsz

– Illa de plàstic de l’Oceà Índic

– Illa de plàstic de l’Oceà Atlàntic Sud

– Illa de plàstic de l’Oceà Atlàntic Nord

– Illa de plàstic del Sud Pacífic.

Totes aquestes illes són el resultat dels 8 milions de tones de deixalles (segons l’estimació més recent) que envaeixen les mars i oceans.

Com afecten les illes de plàstic al Planeta?

Encara que pot semblar una cosa molt llunyana, la veritat és que les illes de plàstic són un perill real per a tot el planeta. Aquestes són algunes de les principals conseqüències:

  1. Contaminació de les aigües. L’aigua es contamina perquè els plàstics tenen una taxa molt baixa de degradació. En definitiva, passen dècades o segles surant en la mar, la qual cosa perjudica la flora i la fauna marines i també a l’ésser humà a través de la cadena alimentària.
  2. Animals en perill d’extinció. Milions d’animals moren anualment per ingesta de plàstic o perquè s’embullen en ells. Això suposa que les espècies afectades estiguin en perill d’extinció. Solament en la mar Mediterrània, la ingesta de plàstic amenaça a 134 espècies.
  3. Falta d’aliments. Les comunitats que es dediquen a la pesca tenen més dificultats per a trobar aliment en la mar, alguna cosa que també els afecta econòmicament al tenir menys productes per a vendre.
  4. Altres conseqüències importants de les illes de plàstic són la contaminació de l’atmosfera o l’aire i els canvis en el clima que poden ocasionar, relacionat amb el canvi climàtic.