Articles guardats
Dia internacional de la bicicleta: 5 raons per fer-la servir

Actualitat Economia sostenible

Dia internacional de la bicicleta: 5 raons per fer-la servir

Amb motiu del Dia Internacional de la bicicleta, hem volgut fer-li un homenatge exposant els principals beneficis que suposa el seu ús per al medi ambient amb 5 raons per fer-la servir.

Abans de res, resulta interessant conèixer dades reals de l’ús de la bicicleta a Espanya per a saber en quin punt estem i com podem evolucionar. Una de les fonts més fiables per a conèixer aquestes dades és el Baròmetre de la Bicicleta que publica “Red de Cuidades por la Bicicleta” en conjunt amb la DGT.

En l’informe de 2019 que us compartim podem trobar algunes dades molt encoratjadores que ens demostren que la bicicleta és l’opció de mobilitat triada per molts i, d’altra banda, que trepitjarà amb força en els pròxims anys.

Però quines són aquestes dades tal encoratjadors?

  • L’ús de la bicicleta en 2019 creix 2 punts respecte al 2017 i aconsegueix valors màxims: més de la meitat dels espanyols d’entre 12 i 79 anys (50,7%) utilitzen la bicicleta amb alguna freqüència.
  • Des del 2009, els usuaris de la bicicleta han augmentat en gairebé 4,5 milions.
  • Creixen en un 8,6% els desplaçaments quotidians per a anar a estudiar i en un 2,2% per a anar a treballar.
  • El 43% de les dones són usuàries de la bicicleta, sis punts més que en el 2017.
  • La bicicleta ha substituït al cotxe o la moto en més del 40% dels casos en els desplaçaments quotidians.
  • Ha augmentat la notorietat i l’ús dels sistemes públics de bicicletes. Més de tres milions d’espanyols utilitzen algun tipus de bicicleta pública.

En els pròxims 4 anys la bicicleta tindrà bastant pes en les polítiques de mobilitat”.

Antoni Poveda, Director General de la DGT.

Aquests resultats també s’han aconseguit, en gran manera, perquè s’han millorat les infraestructures, creat serveis de lloguer i aprovat diverses normatives de foment. Encara davant d’aquest favorable escenari, queda molt per fer i per millorar.

Per això, en aquest article exposem algunes raons per les quals, quan acabi el confinament, hauries d’usar la bicicleta. Fomentar el seu ús serà beneficiós per al medi ambient!

  1. Zero emissions.

    Cada quilòmetre recorregut en automòbil emet aproximadament 300 grams de CO2 (diòxid de carboni) al nostre ecosistema. Movent-te amb bicicleta evitaràs aquest impacte tan nociu per al medi ambient. En l’informe que vam realitzar juntament amb ESADE exposàvem la necessària transició cap a una automoció baixa en carboni.

  2. Aire més pur a les ciutats.

    Els automòbils, a més del diòxid de carboni, també emeten altres gasos d’efecte d’hivernacle. Alguns contaminants com el monòxid de carboni i els òxids de nitrogen i sofre limiten la fotosíntesi en les plantes, procés que consumeix diòxid de carboni i emet oxigen, purificant d’aire.

  3. Menys combustible.

    Els viatges curts són els que més contaminen i, la majoria dels viatges amb cotxe dins de la ciutat recorren 5 quilòmetres o menys, distàncies que es podrien fer amb bicicleta. A més, les distàncies per ciutat es fan més ràpid amb bicicleta. En el nostre bloc tenim un article en el qual parlem d’aquest tema. Quan el motor funciona en “fred” requereix més combustible, fet que a més d’afectar la nostra butxaca, augmenta l’emissió de substàncies nocives.

  4. Una millor cuitat per a tots.

    Moltes ciutats han optat per crear zones lliures d’automòbils per a disminuir la contaminació i evitar els embussos. Aquestes zones, favorables per a les bicicletes, també ajuden a reduir la contaminació acústica, que a les ciutats més poblades supera els 65 decibels. Segons l’OMS, els decibels màxims haurien de ser 50.

  5. Menys costos mediambientals.

    També cal tenir en compte tots els costos mediambientals que suposa la fabricació i reparació d’automòbils, costos que són molt menors en la producció de bicicletes.

“Les bicicletes requereixen 50 vegades menys energia i materials per a la seva producció que un automòbil”