Articles guardats
Dia Internacional contra el Canvi Climàtic

Actualitat Economia sostenible Social

Dia Internacional contra el Canvi Climàtic

El 24 d’octubre se celebra el Dia Mundial contra el Canvi Climàtic, una data per conscienciar sobre els danys irreversibles que s’han causat en el planeta i per reivindicar un canvi per aconseguir solucionar el màxim possible el canvi climàtic. En aquest dia es convida a la reflexió sobre els desafiaments que afronta el nostre planeta i la necessitat imperant de començar a prendre mesures col·lectives.  

En un món on les conseqüències del canvi climàtic són cada vegada més evidents, aquest dia es converteix en un recordatori urgent col·lectiu per assumir la nostra responsabilitat i començar a adoptar mesures en la causa. 

El canvi climàtic: una amenaça global  

No és fàcil comprendre els nombrosos desafiaments als quals s’enfronta el nostre món en relació amb el canvi climàtic. Actualment, estem vivint en una època de fenòmens extrems que no fan més que alertar-nos de les conseqüències que té no fer un canvi urgent.  

Però la inestabilitat climàtica causada per un món que s’escalfa lentament permet que aquests extrems continuïn. Les conseqüències de seguir així poden afectar l’economia, la infraestructura i l’estabilitat política global.  

Segons National Geographic 

  • La Terra ha vist 20.000 anys de canvi concentrats en 170.  
  • En l’actualitat, hi ha més gasos amb efecte d’hivernacle que en els últims 4,5 milions d’anys.  
  • L’Antàrtida perd un Everest de gel l’any.  

Aquests són només algunes de les dades més alarmants, però n’hi ha moltes més que posen de manifest la necessitat de començar a revertir les conseqüències com més aviat millor. 

Compromisos globals i acords ambientals  

El 1997 es va adoptar el Protocol de Kyoto, el primer acord vinculant sobre la lluita contra el canvi climàtic. S’hi van establir objectius jurídicament vinculants de reducció d’emissions. 37 països industrialitzats van adoptar el compromís de reduir, abans del 2012, les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle.  

Les negociacions internacionals per avançar en un nou acord global es van intensificar. El 2009, a Copenhaguen, els governs es van posar d’acord en la necessitat de limitar l’escalfament global. Dos anys després, en la COP de Durban, es va constituir el grup de treball encarregat de desenvolupar el text de l’acord global (Plataforma de Durban), que va servir de base del que finalment es va signar en la cimera de París.  

Així, en la XXI Conferència Internacional sobre el Canvi Climàtic (COP21) que es va celebrar el desembre de 2015 a París, els 195 països de la Convenció Marc de Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic (CMNUCC) van adoptar l’Acord de París, que és l’acord actual. Aquest acord estableix l’objectiu de mantenir la temperatura mitjana mundial durant aquest segle «molt per sota» de 2 °C respecte a nivells preindustrials. 

Les línies d’actuació de Caixa Enginyers enfront del canvi climàtic  

Protegir el planeta on vivim és una de les grans prioritats de la Fundació. Les nostres iniciatives se centren a preservar els recursos naturals i l’equilibri mediambiental per mitigar el canvi climàtic, alhora que fomentem la sensibilització i la divulgació de coneixement en aquest àmbit. Col·laborem en les iniciatives següents:  

  • Pau Costa Foundation. Col·laboració en el projecte “Ramats de Foc”, l’objectiu del qual és reduir el risc d’incendis forestals mitjançant el manteniment i/o la recuperació de cultius llenyosos, tradicionalment localitzats entre la zona urbanitzada i la massa forestal, perquè la població hi estigui menys exposada.  
  • Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals. Col·laboració en l’impuls del programa “Ciència en Societat”, l’objectiu del qual resideix a involucrar els ciutadans perquè aquests identifiquin senyals que ens avisin de possibles riscos ambientals com, per exemple, la presència d’espècies exòtiques invasores, l’augment dels nivells d’aigua o els canvis en la fenologia.  
  • Fundació Greennova. Aquesta organització té com a objectiu desenvolupar projectes per lluitar contra la crisi climàtica: l’escalfament global, la contaminació i tots els altres efectes nocius que les nostres accions causen sobre la salut de la Terra. La Fundació participa en l’impuls dels projectes “GRAFECO2” i “CAPTACO2”, que investiguen i desenvolupen solucions tecnològiques per elaborar instruments de captació del CO₂ atmosfèric i reduir l’efecte d’hivernacle.  

El Dia Mundial contra el Canvi Climàtic no hauria de ser només una jornada de reflexió, sinó un potenciador d’accions. La consciència generada durant aquest dia ha de traduir-se en mesures tangibles i compromisos globals. L’emergència climàtica és un desafiament que requereix l’esforç conjunt de la humanitat. En treballar junts, podem construir un futur més sostenible i resilient per a tots.