Articles guardats
Parlant de sostenibilitat amb l’ecoinfluencer @ecoguilty

Actualitat Economia sostenible

Parlant de sostenibilitat amb l’ecoinfluencer @ecoguilty

Dilluns passat, Franc Carreras va entrevistar Carmen Horcajada d’@ecoguilty en un directe en el perfil d’@economiasostenible. Durant aquesta xerrada distesa van parlar sobre sostenibilitat. Sobre petites accions que podem fer per canviar el futur i propòsits i tendències sostenibles per a 2022. Us compartim un breu resum d’allò més destacable.

El poder de les xarxes socials

Carmen Horcajada va llançar el seu perfil a XS, @ecoguilty, després d’adonar-se que tenia una vida molt normal, però que alhora portava una vida més ecològica que la resta de persones del seu voltant. Veient que el canvi no li havia suposat tanta feina, es va llançar amb aquest perfil per ajudar el seu entorn a fer un canvi de xip.

Són molts els perfils que, en les xarxes, ajuden com ho fa la Carmen a influir de manera positiva en temes com aquest. Serveixen per divulgar hàbits que podem adquirir nosaltres com a particulars en el nostre dia a dia per tenir una vida més sostenible i fer del planeta un lloc una mica millor.

Ecoinfluencers, divulgadors d’un estil de vida més sostenible

A aquests perfils se’ls denomina ecoinfluencer. Moltes vegades, la paraula influencer va lligada a algú que intenta vendre coses i també a incentivar el consumisme desmesurat. En aquest cas, els ecoinfluencers prefereixen definir-se com a persones que divulguen contingut. Comparteixen la seva vida i serveixen d’exemple als altres perquè duguin a terme un dia a dia més sostenible. Són perfils que prefereixen col·laborar amb marques amb valors i amb productes que estan produïts localment i que cuiden el medi ambient.

“Si de debò vols estar compartint un estil de vida sostenible, no pots estar fent publicitat de certes marques ni promovent un consum desmesurat. Aquesta és la diferència que ens caracteritza als ecoinfluencers.” @ecoguilty

Un exemple que li ha passat en el seu dia a dia a la Carmen, i que compartia en el directe, és que molta gent li ha escrit per explicar-li que han començat a comprar roba de segona mà gràcies a ella. A Espanya, la moda de segona mà està estigmatitzada i la seva compra no és tan comuna com ho és en altres països. Com bé afirmava Franc Carreras, el que ha aconseguit @ecoguilty des del seu perfil és que els seus seguidors vegin la moda de segona mà com un tipus de consum més. Que ho vegin com una cosa que ells també poden fer.

Què podem fer nosaltres per aportar el nostre granet de sorra al desenvolupament sostenible?

Podrien relacionar-se multitud d’iniciatives per promoure la sostenibilitat, però en aquest cas destacarem el següent: abans d’anar a gastar els teus diners en alguna cosa, para’t a pensar. Pensar abans a qui li donaràs els teus diners, si, per exemple, comparteix els teus valors i també com els invertirà després. El fet de pensar com usem els nostres diners abans de comprar implica fer un esforç addicional i investigar com es comporten aquestes marques.

“La sostenibilitat ha d’estar a l’agenda de tots els directors de màrqueting de totes les marques de cara a l’any que ve.” @franccarreras

I aquí entrem en un punt molt important: les marques han de ser més transparents. És habitual que les marques més sostenibles siguin les més transparents i que ja en el seu web o les seves xarxes socials ens expliquin on produeixen, com ho fan, etc. Actualment, moltes marques que no són tan sostenibles també estan comunicant aquests missatges a través del famós greenwashing, la qual cosa ho fa més complicat per al consumidor. És un esforç extra, però és un canvi que quan comences ja no saps no fer-lo.

Un bon exemple que va sortir en el directe és el cas dels raspalls de dents de bambú o les bosses de roba reutilitzables, que tenen una gran demanda entre les persones que busquen apostar per un consum més sostenible. Encara que tots dos productes tenen un impacte més baix, si els comparem amb el seu equivalent convencional, no són la panacea. Els raspalls continuen sent d’un sol ús i fabricats a la Xina. En el cas de les bosses de cotó convencional, és habitual que es fabriquin al sud-est asiàtic i s’han d’usar moltíssimes vegades per compensar el seu impacte mediambiental. Moltes vegades costa molt veure que el plàstic en alguns casos pot ser fins i tot millor opció que altres materials, com les bosses de plàstic quan les reutilitzem moltes vegades.

“Meat Free Monday”, els dilluns sense carn

Us portem una idea que ens comentava @ecoguilty en el directe perquè l’afegiu a la vostra llista de propòsits per a aquest 2022. Reduir el consum de carn i lactis. No parlem d’eliminar-los al 100 % perquè és molt difícil fer-ho d’un dia per l’altre. Però sí donar visibilitat al fet que es pot viure d’una forma saludable i sostenible. Una alimentació basada més en plantes i menys en animals. Fa uns anys va néixer la iniciativa “Meat Free Monday”. Llançada per Mary, Stella i Paul McCartney, és una campanya que té com a objectiu crear consciència sobre l’impacte ambiental perjudicial de la indústria de la carn. La campanya anima les persones a ajudar a frenar el canvi climàtic, millorar la salut i protegir els animals, tenint almenys un dia a la setmana a base de plantes, en aquest cas els dilluns.

Si us heu quedat amb ganes de saber-ne més, podeu tornar a veure el directe a través d’aquest enllaç.