Articles guardats
Dia Internacional contra el Canvi Climàtic 2022

Actualitat Social

Dia Internacional contra el Canvi Climàtic 2022

Com cada any, avui, 24 d’octubre, celebrem el Dia Internacional contra el Canvi Climàtic amb l’objectiu de pal·liar els efectes devastadors que s’estan produint durant els últims anys en el planeta.

El factor que contribueix principalment al canvi climàtic és l’efecte d’hivernacle, ocasionat per cert tipus de gasos com el diòxid de carboni. Durant aquests últims anys, les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle han augmentat a causa de l’activitat humana. Això ha provocat que es formi una capa que envolta el planeta i atrapa la calor i, en conseqüència, que augmenti la temperatura.

Acords globals en benefici de les persones i del planeta

Com a resultat, la Terra ha augmentat la seva temperatura un 1,1 °C respecte al segle XIX, cosa que ha convertit la darrera dècada en la més càlida de la qual es té constància. Aquesta és només una de les conseqüències, perquè alhora n’estem vivint d’altres, com, per exemple, sequeres intenses, escassetat d’aigua, greus incendis, augment del nivell del mar, inundacions, desgel dels pols, tempestes catastròfiques i disminució de la biodiversitat.

Davant d’aquest desafiament, han sorgit acords globals que ajuden a guiar el progrés, com ara la Convenció Marc de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic (COP) o l’Acord de París. Entre les tres gran categories d’acció trobem les següents: reduir les emissions, adaptar-se als efectes del canvi climàtic i finançar els ajustos necessaris.

COP27 per fer front a l’emergència climàtica

Enguany, la Conferència de les Nacions Unides (COP27) tindrà lloc a Sharm al-Sheikh (Egipte), del 7 al 18 de novembre, amb l’objectiu d’avançar les converses mundials sobre el clima, mobilitzar l’acció i oferir una oportunitat per examinar les repercussions del canvi climàtic a Àfrica.

Aquest any el lema de la conferència és “Junts per a la implementació” i suposarà un punt d’inflexió en l’enfocament de l’agenda climàtica internacional. A causa que a la COP26 de Glasgow es va afirmar que ens trobem davant d’una dècada crítica, l’acció és imprescindible.

L’objectiu d’aquesta és renovar i estendre els acords aconseguits a l’Acord de París, posant el focus a mantenir l’increment de la mitjana del planeta molt per sota dels 2 °C –respecte als nivells preindustrials- i limitar aquest augment a 1,5 °C.

Una mirada al futur

Després de la COP26, es va animar els països participants a ser més ambiciosos i que revisessin a l’alça els seus compromisos climàtics, reforçant les seves contribucions nacionals. Aquests últims anys, molts països, regions, ciutats i empreses han anat establint objectius de neutralitat de carboni; no obstant això, els esforços no són suficients, sobretot en matèria de finançament. Per això s’ha convertit en un punt molt rellevant de debat per a la COP27.

A Caixa d’Enginyers estem compromesos amb la sostenibilitat, avui, Dia Internacional Contra el Canvi Climàtic, i sempre. És per això que, des del 2019, compensem les emissions de CO2 de totes les empreses del Grup, reafirmant el nostre compromís amb el medi ambient i la lluita contra el canvi climàtic, per aconseguir una societat baixa en carboni i compromesa amb la sostenibilitat.

Vols saber què pots fer com a individu per contribuir a la lluita contra el canvi climàtic? No et perdis aquest article!