Articles guardats
Dia Mundial Sense Cotxes: alternatives i beneficis de sumar-nos a aquesta data

Actualitat Economia sostenible

Dia Mundial Sense Cotxes: alternatives i beneficis de sumar-nos a aquesta data

Cada 22 de setembre, en el marc de la Setmana Europea de la Mobilitat, se celebra el Dia Mundial Sense Cotxes. La Comissió Europea va declarar aquesta efemèride l’any 2000 amb l’objectiu de conscienciar les institucions i la ciutadania sobre les conseqüències de l’ús excessiu del cotxe a la ciutat, així com sobre els beneficis d’utilitzar altres mitjans més sostenibles com el transport públic, la bicicleta o els desplaçaments a peu.

Encara que l’ús del cotxe ens aporta molta comoditat, l’increment de la quantitat de vehicles circulant en les grans ciutats augmenta significativament els seus efectes perjudicials en la nostra salut i en la del planeta. Per aquest motiu, el Dia Mundial Sense Cotxes posa de manifest la necessitat de reduir la presència d’automòbils a la ciutat perquè els seus habitants gaudeixin de millors condicions mediambientals, acústiques i d’una millor qualitat de vida en general.

Alternatives a l’ús del cotxe a la ciutat

Sabies que prop de la meitat dels trajectes urbans realitzats amb el cotxe no superen els tres quilòmetres? Una distància que es podria recórrer amb facilitat en bicicleta o simplement fent un passeig.

En aquest sentit, és important tenir en compte les alternatives de mobilitat sostenible que hi ha i que, a més de millorar la nostra qualitat de vida, ens poden ajudar a evitar la degradació de l’entorn.

  1. Caminar. Aquesta és l’alternativa més saludable i senzilla per als trajectes més curts. Encara que les ciutats actuals estan dissenyades amb el vehicle en el centre, cada vegada més sorgeixen noves iniciatives per recuperar espai per als vianants i augmentar el nombre de carrils bici, i, així, donar pas a mitjans de transport més sostenibles a la ciutat.
  2. Anar en bicicleta o en VMP. La bicicleta constitueix el vehicle més ràpid, eficaç i barat per a distàncies inferiors a cinc o sis quilòmetres. Pedalar és una opció saludable i segura, sempre que seguim alguns consells bàsics com ara portar casc o respectar la senyalització. Recentment, hem vist un augment dels VMP (vehicles de mobilitat personal), especialment en les grans ciutats, que permeten desplaçaments ràpids i sostenibles. Això sí, igual que amb l’ús de la bicicleta, és recomanable tenir una assegurança i complir amb les normatives com ara no circular per voreres, no superar els vint-i-cinc quilòmetres per hora i no fer ús dels auriculars.
  3. Apostar pel transport públic. D’entre totes les opcions sostenibles i alternatives al cotxe per desplaçar-nos per la ciutat, el transport públic és la més habitual. Aquesta és una de les alternatives més còmodes i ràpides per a distàncies en les quals no podem optar per caminar o pedalar. És una opció més econòmica que el vehicle privat i afavorim la reducció del trànsit, fet que comporta reduir la contaminació ambiental i acústica. Una altra alternativa que està proliferant durant els últims anys en les grans ciutats és el carsharing o el motosharing, una altra bona opció que cal tenir en compte si busquem una alternativa al cotxe privat.

Beneficis de deixar el cotxe a casa per a la teva salut i per a la del planeta

  1. Activitat física. Practicar exercici físic és essencial per evitar el sedentarisme. Si promovem activitats com caminar o pedalar, estarem contribuint a mantenir-nos en forma. Fer exercici, a més de mantenir-nos actius, provoca que arribem més cansats al final del dia i així la nostra qualitat de son millorarà, cosa que farà que l’endemà ens despertem amb més energia.
  2. Menys contaminació implica respirar millor aire. La contaminació de l’aire provoca set milions de morts l’any, segons l’OMS. L’ús de vehicles contaminants només empitjora aquesta xifra. Enfront d’això, el Dia Mundial Sense Cotxes i l’ús d’alternatives de mobilitat sostenible sumen un granet de sorra a millorar aquesta situació. De fet, durant el primer dia sense cotxes a París, el 2015, es va aconseguir reduir les emissions en un 40 %.
  3. Més tranquil·litat i menys estrès. Tots hem viscut alguna situació d’estrès pel nostre cotxe, ja sigui per trobar aparcament o per un embús en hora punta. Si et decideixes per usar alguna de les alternatives que et proposem, perdràs menys temps en embussos i no hauràs de preocupar-te per trobar un lloc on aparcar. Si optes per la bicicleta, l’exercici físic t’ajudarà a alliberar endorfines i a sentir-te millor; i si optes per l’autobús o el metro, podràs reprendre aquell llibre que vas deixar a mitges.

A Caixa d’Enginyers ens sumem a la celebració d’aquesta efemèride, el Dia Mundial Sense Cotxes, i fem una crida als nostres socis i sòcies perquè s’uneixin també a la mobilitat sostenible, ja que, si la fomentem, aconseguirem conservar el nostre planeta tal com el coneixem.