Articles guardats
Dia Mundial de la Salut, cuidem-nos els uns als altres!

Actualitat General

Dia Mundial de la Salut, cuidem-nos els uns als altres!

Avui, Dia Mundial de la Salut, volem llançar un missatge esperançador i de responsabilitat social per a protegir la nostra salut en un context de coronavirus com el que estem vivint i en un context més genèric. La salut és el més important i ara més que mai!

L’any passat, l’objectiu primordial de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) es va centrar en la cobertura sanitària universal: que totes les persones puguin tenir l’atenció que necessiten i quan la necessitin. Encara que s’ha avançat i s’està avançant en aquest àmbit en països de totes les regions del món, milions de persones segueixen sense accés a l’atenció de salut. Moltes altres, es veuen obligades a triar entre l’atenció de salut i altres despeses quotidianes, com a aliments, productes de primera necessitat o un sostre.

Aquest 2020 estem enfront d’un context extraordinari i fatídic, una Europa i un món sencer assotat per la pandèmia mundial del COVID-19. Davant aquest escenari, l’OMS ha optat per dedicar aquest dia a posar en relleu el paper fonamental que exerceix el personal d’infermeria, en la prestació de serveis de salut a tot el món, i a fer una crida per a enfortir-lo.

Des de Caixa d’Enginyers, donem les gràcies a tot el personal sanitari!

Els objectius principals que es planteja l’OMS són tres:

  1. Generar un corrent de reconeixement públic de la labor que duu a terme personal d’infermeria i personal de paritori i del paper que exerceix en la prestació de serveis de salut.
  2. Donar-li major visibilitat dins del personal de salut.
  3. Fomentar els suports i les inversions en pro d’aquest personal.

En aquest dia tan significatiu també volem recalcar les recomanacions bàsiques que l’OMS ha comunicat per a evitar el contagi del coronavirus:

  1. Renta’t les mans sovint durant 20 segons. Si el virus és a les teves mans, serà suficient rentar-te-les correctament amb aigua i sabó o amb un desinfectant de mans.
  2. Tus sobre el colze flexionat. Ho hauràs escoltat sense parar durant les últimes setmanes i és que, és bàsic perquè les mans poden contaminar els objectes o les persones a les quals toques. En tossir o esternudar, cobreix-te la boca i el nas amb el colze flexionat o amb un mocador d’un sol ús que tiris al moment i renta’t les mans després.
  3. Evita els desplaçaments i mantingues un metre de distància personal. Estem en estat d’alarma pel que només estan permesos els desplaçaments necessaris com anar a la compra, anar a la farmàcia o anar al treball per a les persones permeses. A més, quan surtis mantingues la distància de seguretat d’un metre o més i no toquis a ningú. La corba d’infectats està començant a baixar i es deu al confinament que estem duent a terme.
  4. Evita tocar-te els ulls, nas i boca. Les mans són les extremitats que toquen més superfícies durant el dia i, si alguna d’aquestes superfícies està contaminada, és molt fàcil passar-nos el virus cada vegada que ens toquem la cara. Evita-ho!
  5. Demana atenció mèdica en cas de malaltia. Si tens febre, tos, dificultat per a respirar o pèrdua d’olfacte i gust, posa’t en contacte amb els serveis mèdics per a saber com actuar.

Altres recomanacions per a la salut general que no hem d’oblidar en aquestes setmanes de confinament són les següents:

  1. Mantingues una dieta equilibrada.
  2. Practica exercici físic, fins i tot estant a casa.
  3. Redueix el consum de sal.
  4. Evita l’alcohol, el tabac i altres drogues.
  5. Fomenta les relacions familiars, encara sent telemàticament.
  6. Si prens el sol, fes-lo sempre amb protecció solar.
  7. Mantingues una actitud positiva i descansa les hores necessàries.