Articles guardats
“Dona i Enginyeria”: sororitat per liderar el futur

Cooperatiu Fundació Social

“Dona i Enginyeria”: sororitat per liderar el futur

Quan l’Andrea va conèixer la Mercedes, estava finalitzant un màster especialitzat en integració de sistemes d’aeronaus i a punt d’encarar una entrevista de treball en una de les companyies més importants del seu sector. La Mercedes, amb més de 30 anys d’experiència en l’enginyeria aeronàutica, la va ajudar a preparar l’entrevista i, després d’aconseguir el lloc, a integrar-se en el seu nou equip.

Aquesta connexió no va ser casual, les dues formaven part del programa de mentoring de “Dona i Enginyeria”, una iniciativa de la Reial Acadèmia d’Enginyeria per impulsar les vocacions STEM (Ciències, Tecnologia, Enginyeria i Matemàtiques) entre les dones que compta amb la col·laboració de la Fundació Caixa d’Enginyers. La Mercedes Oliver i l’Andrea Grande de Dios són només dues de les 2.500 persones que integren aquest projecte.

“Amb un petit esforç amplifiques la capacitat de la persona que acompanyes. No es tracta de donar respostes, sinó d’ajudar a fer-se les preguntes correctes i orientar perquè arribin a la seva pròpia solució”, explica la Mercedes, que utilitza el símil de la palanca per descriure la funció de la mentoria.

STEM (Ciències, Tecnologia, Enginyeria i Matemàtiques)

Des que el projecte es va posar en marxa el 2016, més de 300 professionals amb càrrecs directius i d’alta responsabilitat han acompanyat en la seva inserció laboral, compartint les seves experiències i punts de vista, més de 500 alumnes dels últims cursos d’Enginyeria i altres estudis STEM.

L’objectiu és proporcionar eines i referents perquè les mentees, les persones acompanyades, puguin desenvolupar-se professionalment i reconèixer el seu propi potencial, un fet que, segons la Mercedes, pot ajudar a optar a més oportunitats: “Les dones tendim a exigir-nos complir el 95-99 % dels requisits d’un lloc per aplicar-hi, si no, ni ho intentem”. Per a ella, que les dones tinguin més visibilitat és fonamental i això s’aconsegueix amb aquesta experiència, que resulta molt empoderant no només per a les estudiants, sinó també per a les mentores.

De fet, l’Andrea també ha participat en el programa guiant estudiants que començaven la carrera, i prendre aquest rol la va fer valorar-se més i agafar confiança en si mateixa. “En reflexionar en veu alta és potser quan t’adones que estàs aconseguint els teus objectius”, comenta.

Aquest acompanyament adreçat a alumnes de primers cursos, igual que les mentories amb professionals, és gratuït per a elles gràcies a beques, com les que atorga la Fundació Caixa d’Enginyers, per garantir la igualtat d’oportunitats. També en l’aspecte econòmic.

Una carrera tècnica amb vocació social

El projecte “Dona i Enginyeria” va néixer de la preocupació de l’Acadèmia per l’escassetat de representació femenina en un sector clau per a la innovació i el desenvolupament de la societat.

La raó és que, malgrat ser majoria en les aules universitàries (56 %), en Enginyeria i Construcció només un 29 % dels estudiants són dones, i el percentatge cau fins a un 14 % en carreres de l’àmbit de la Informàtica. Això significa que una part important de la població s’hi troba enormement infrarepresentada, juntament amb les seves necessitats, pensaments i formes de fer.

Els estereotips de gènere, a més de la falta de referents femenins, són una de les principals causes de l’escassetat de vocacions tècniques entre les estudiants.

Dins de les carreres de STEM, elles continuen triant especialitats com ara Ciències de la Salut o, si tenim en compte només les tècniques, Bioenginyeria. És a dir, prefereixen aquelles branques del coneixement que contribueixen a millorar la vida de les persones. Per aquesta raó, transmetre el vessant humà i l’impacte social que pot tenir l’enginyeria és essencial.

“Considero que els enginyers ens venem molt malament. La societat no sap el que fem realment, només pensa que ens dediquem a «coses difícils» i que hem d’estudiar molt durant la carrera, per la qual cosa aquest tipus de programes em semblen imprescindibles per trencar aquests mites i estereotips, especialment en edats primerenques,” explica l’Andrea.

Perquè els més joves coneguin les aplicacions reals de la ciència i la tecnologia i siguin conscients de la seva capacitat transformadora, “Dona i Enginyeria” també està present en escoles i instituts amb programes com TECHM.

TECHM és un concurs destinat a l’alumnat d’educació primària i secundària -en el qual ja han participat més de 2.000 estudiants- que els proposa el repte d’identificar un problema social i donar-li solució a través de la tecnologia amb la creació d’un robot o d’un prototip.

Les iniciatives de “Dona i Enginyeria” no acaben aquí. El projecte també organitza activitats per donar veu als experts i oferir una formació continuada totalment gratuïta: trobades entre professionals i estudiants; mentories dins de les empreses; programes de promoció de l’emprenedoria; i xerrades en escoles per donar a conèixer, des de ben aviat, la importància del talent femení en l’enginyeria, la tecnologia i la indústria.

Tot això a fi de pal·liar la bretxa de gènere en un sector que és clau en el present, però, sobretot, ho serà en el futur.