Articles guardats
EADA: afrontar els reptes professionals del món post-COVID

Actualitat Fundació

EADA: afrontar els reptes professionals del món post-COVID

La pandèmia de la COVID-19 ha sacsejat la vida de milions de persones arreu del món. Una vegada controlada la crisi sanitària, ha tocat afrontar els devastadors efectes socials i econòmics derivats de l’epidèmia, que han colpejat especialment els col·lectius més vulnerables. A Espanya, el greu impacte en el mercat laboral de la COVID-19 va causar que el 2020 acabés, segons dades de l’Enquesta de Població Activa, amb 622.600 llocs de treball destruïts i una taxa d’atur situada en el 16,1 %, amb mig milió d’aturats més respecte a l’any anterior.

Inserció laboral i reconstrucció social després de la COVID-19

Moltes persones s’han hagut d’enfrontar —i es continuen enfrontant— a la recerca de noves oportunitats professionals en un context sense precedents, marcat per la incertesa, l’adversitat i l’alta exigència. Per aquesta raó i a fi de donar suport a la inserció laboral i de contribuir a la reconstrucció social després de la crisi, la Fundació Caixa d’Enginyers ha volgut formar part del Programa de Cerca de Feina i Transició de Carrera Professional que va llençar EADA en plena pandèmia.

Amb més de 60 anys de recorregut i una Comunitat Alumni que supera els 120.000 integrants, la barcelonina EADA Business School és una de les institucions més prestigioses en l’àmbit dels negocis i ha aconseguit ser reconeguda en rànquings internacionals com els que cada any elaboren publicacions com The Economist i Financial Times.

Aquesta última l’ha considerada una de les 30 millors escoles de negocis d’Europa i la primera d’Espanya en ocupabilitat, amb el 97 % dels estudiants treballant tres mesos després d’haver-se graduat.

Programa de Cerca de Feina i Transició de Carrera Professional

Davant del nou context post‑COVID, EADA va veure convenient posar tot aquest expertise al servei d’aquells professionals que més ho necessitaven. “Amb la pandèmia, l’estabilitat laboral que molts creien que tenien es va truncar. La situació va ser especialment difícil per a les persones de més de 40 anys que es van trobar, de sobte, en situació d’atur.

En molts casos eren professionals que portaven molts anys en la mateixa empresa i estaven totalment desconnectats d’un mercat laboral que, amb el temps, havia canviat”, explica Ana Pacheco, coordinadora d’Alumni Engagement & Aliances d’EADA.

Amb l’objectiu de donar a aquests professionals una nova oportunitat, EADA va inaugurar el Programa de Cerca de Feina i Transició de Carrera Professional a l’estiu de 2020.

Tres edicions amb la col·laboració de la Fundació Caixa d’Enginyers

Justament un any més tard, el programa ja celebrava la seva tercera edició, la primera que s’organitzava en col·laboració amb la Fundació Caixa d’Enginyers.

Aquesta aliança va permetre obrir la convocatòria i admetre 50 participants amb una deducció del 100 % de la matrícula—les anteriors edicions havien reunit, entre les dues, un total de 26 persones i oferien beques per a casos concrets— per, així, augmentar el seu impacte i que més professionals poguessin aprofitar aquesta oportunitat.

El programa formatiu en línia pretén dotar els participants dels recursos necessaris per impulsar la seva carrera professional tenint en compte la situació extraordinària en la qual ens trobem.

Amb la convicció que aquesta crisi cal superar-la sense deixar ningú enrere, el programa es dirigeix a col·lectius vulnerables, com les persones que porten més de 6 mesos buscant feina, els autònoms en situació laboral adversa i les persones de més de 45 anys a l’atur o ERTO, en especial, les dones.

Així, un dels objectius principals d’aquesta aliança és combatre les discriminacions per edat i per gènere en l’àmbit laboral i millorar l’ocupabilitat del talent sènior i femení.

“Saber on i com trobar noves oportunitats és fonamental, i tornar al mercat laboral pot fer por”, apunta Pacheco. Per això, el programa ofereix als seus participants la possibilitat de formar part d’una xarxa de networking que els connecta amb altres professionals i amb la realitat del panorama laboral actual.

Amb un enfocament eminentment pràctic i una atenció personalitzada per a cada participant, els professors-coaches -Miquel Roselló, director de Carreres Professionals d’EADA en aquell moment i ara director d’Executive Education, i Manuel Miguélez, headhunter especialitzat en la recerca i avaluació de perfils directius— ajuden els alumnes a definir el seu valor, encarar el procés de selecció i, si calgués, reorientar la seva carrera mitjançant eines i coneixements que poden aplicar immediatament en el dia a dia de la seva recerca de feina.

Però allò que més valoren els participants és l’acompanyament personal que reben.

“Al final, el que necessiten és esperança, veure la llum al final del túnel. I el programa els fa veure que poden tornar al mercat laboral i que les seves metes professionals no es troben tan lluny com pensaven”, conclou Pacheco.

Després d’un any i mig i de tres edicions plenes d’èxit, el Programa de Cerca de Feina i Transició de Carrera Professional d’EADA ha donat l’empenta que necessitava la carrera de desenes de professionals de tots els sectors. Psicòlogues, biòlogues, enginyers, treballadors del sector de l’hostaleria, del sector financer, d’esdeveniments culturals i esportius, de màrqueting o del tercer sector han aconseguit reincorporar-se al mercat laboral amb il·lusió renovada.