Articles guardats
El desert d’Atacama o una gran muntanya de roba?

Actualitat Economia sostenible

El desert d’Atacama o una gran muntanya de roba?

El desert d’Atacama sempre s’ha caracteritzat per ser el desert més àrid del planeta. Pertany a Xile i limita amb Bolívia i Argentina. Són molts els viatgers que el visiten per admirar la seva diversitat de paisatges: muntanyes de diferents formes, pobles colonials construïts amb pedres volcàniques i llacunes que amaguen milers d’espècies, entre d’altres.

A més a més, aquest desert, que pot arribar als 50 °C durant el dia i baixar a -25 °C a la nit, també ha viscut nevades històriques, com la del mes d’agost passat, que va deixar una capa de fins a 15 centímetres de neu. Aquest fet, juntament amb l’abundància de pluges i l’arribada de la primavera a l’hemisferi sud, va provocar el “Desert Florit”, un fenomen que sol passar cada sis o set anys en aquesta regió.

desert d'atacama

L’altra cara del desert

Un lloc que sembla tan màgic com el desert d’Atacama també s’ha vist afectat pel consumisme desmesurat dels països desenvolupats. Recentment, han sortit fotografies impactants en les quals es veuen les muntanyes plenes de roba.

Això es deu al fet que Xile és el primer importador de peces de segona mà d’Amèrica Llatina, on cada any arriben, d’arreu del món, unes 59.000 tones de roba usada i sense vendre. D’aquestes, se’n revèn una part, però prop de 39.000 acaben al desert.

La realitat és que la indústria de la moda és una de les més contaminants del món. Segons l’ONU, aquesta representa del 8 % al 10 % de les emissions de diòxid de carboni mundials. A tot això cal sumar-hi la tendència en consum de roba anomenada “fast fashion”, que fa referència als grans volums de roba que produeix ràpidament la indústria de la moda per tal de capturar les tendències presentades a les passarel·les.

Així, doncs, els problemes que deriven de la “fast fashion” o moda ràpida amenacen perillosament el planeta, i un clar exemple en són els abocadors que s’han format en el desert. La roba no és biodegradable, té productes químics, pot tardar 200 anys a degradar-se i és tan tòxica com el plàstic.

En definitiva, és important que siguem conscients del cost que genera en el planeta cada peça tèxtil que consumim. Apostar per marques sostenibles, adquirir productes de segona mà o decantar-se per peces de roba fetes amb materials ecològics són algunes accions que poden ajudar a lluitar contra aquesta situació alarmant.

Si prefereixes escoltar-ho en format podcast pots fer-ho aquí: