Articles guardats
Fabricar roba amb plàstic, futur o tendència?

Actualitat Economia sostenible General

Fabricar roba amb plàstic, futur o tendència?

Cada dia es fabriquen i es compren milions de peces de vestir a tot el món. El problema rau en els materials que es fan servir per elaborar-les i com s’elaboren, en quines condicions. Cada vegada són més les empreses que comencen a produir les seves peces de roba amb materials més ecològics i sostenibles. L’objectiu d’aquesta acció, en tots els casos, és lluitar contra el canvi climàtic, millorar la nostra contribució al planeta i procurar ser el més responsables possible en la nostra cadena de valor. D’aquí sorgeix la importància d’iniciatives de producció més sostenibles, com, per exemple, el plàstic reciclat. El plàstic que s’utilitza per fer roba d’aquest tipus és PET reciclat, el plàstic amb el qual estan fabricades les ampolles de plàstic d’un sol ús.

Impacte de la roba reciclada en la indústria de la moda

Utilitzar roba amb plàstic reciclat està en plena expansió atesa la seva comoditat i qualitat. S’estima que el 2019 es van produir més de 100 milions de tones de teixits, dels quals el 70 % eren articles elaborats a partir de PET. A més, la producció de roba amb aquest material ha augmentat exponencialment per la seva durabilitat. Així mateix, l’ús de PET s’està estenent cap a altres peces de moda. Com les sabates, bosses, coixins, teles per a seients i sostres de cotxes.

Uniformes fabricats amb ampolles de plàstic

Recentment, la companyia easyJet va anunciar que canviaria els uniformes de la seva tripulació per materials més sostenibles. I així ho ha fet: a partir d’ara, cada uniforme estarà fabricat amb 45 ampolles de plàstic reciclat.

Amb aquesta mesura, l’aerolínia preveu reutilitzar prop de mig milió d’ampolles l’any. El nou uniforme està fabricat amb un material d’alta tecnologia que s’obté de fonts d’energia renovables. A més,  té una petjada de carboni un 75 % més baixa que el polièster tradicional. El teixit dels uniformes, en comparació amb l’alternativa no reciclada, és més resistent a l’abrasió i ofereix més elasticitat i durabilitat. Aquest fet redueix la necessitat de produir-ne més unitats a llarg termini.

La iniciativa forma part de l’estratègia de la companyia per reduir el plàstic a bord, com, per exemple, introduint un petit bol d’origen vegetal com a suport per a les bossetes de te o eliminant més de 27 milions d’articles de plàstic de l’oferta disponible a bord. A més, compensa els clients amb un descompte de 50 cèntims en les begudes calentes si porten el seu got reutilitzable.

Pros i contres de l’ús del plàstic

Si parlem dels contres del plàstic per a la fabricació de roba, hem de tenir clar que, encara que es tracti de plàstic reciclat, continua sent plàstic. Això implica que tots els efectes col·laterals de l’ús del plàstic hi segueixen presents. Amb la tecnologia que tenim actualment, només podem reciclar el plàstic un parell de vegades abans que perdi la seva qualitat i resulti inutilitzable. Hi ha altres mètodes de reciclatge, com el reciclatge químic, però és una tècnica no tan generalitzada tot i que permet reciclar-lo moltes més vegades. És important, de totes maneres, que quan comprem roba fabricada amb PET, ens preguntem si li donarem un llarg ús i si, una vegada ja no la vulguem fer servir més, sabrem com ens n’hem de desfer de manera sostenible.

Finalment, el plàstic reciclat és més car que produir plàstic verge. Aquest cost extra pot ser una de les raons per la qual més negocis no s’animen a adoptar aquest model sostenible. Com més augmenti la demanda de roba feta amb plàstic reciclat, més econòmic resultarà per a les marques dissenyar productes amb aquest material.

responsabilitat social i mediambiental

Entre els avantatges de fabricar roba amb plàstic, com a primer punt, podem dir que, en donar-li una segona vida a aquest material, els plàstics no acaben als abocadors ni als oceans. Al contrari, convertim aquestes ampolles en productes útils. En segon lloc, ens permet fer un estalvi de recursos. Produir plàstic de zero necessita més energia que utilitzar plàstic reciclat. Si utilitzem PET (plàstic que ja existeix, que no s’ha de produir de zero), evitem gastar aigua i electricitat, així com una quantitat enorme d’emissions de gasos d’efecte d’hivernacle. Si utilitzem polièster reciclat en lloc de polièster verge, estalviem entre un 33 % i 53 % d’energia. Així mateix, aquestes fibres sintètiques garanteixen una qualitat i durabilitat, com a mínim, equivalent a les de fibres naturals com la llana, el lli, la seda o el cotó.

Per acabar, la responsabilitat social i mediambiental de les companyies ha de ser un compromís cap a la recerca d’alternatives més sostenibles. El fet que les marques que treballen amb PET estiguin intentant trobar una manera per limitar la contaminació per plàstic significa que estan compromeses amb el nostre planeta.

Actualment, els recursos del planeta són limitats i tots hauríem de prendre consciència d’aquest fet. És d’esperar que empreses i institucions dediquin més recursos a la recerca per continuar millorant les tècniques de conversió de residus en productes d’ús quotidià com la roba. L’adopció del reciclatge com a tècnica prioritària en la producció de béns ha de convertir-se en una prioritat. Aquesta mentalitat repercutirà en un món més sostenible i millor per a les futures generacions.