Articles guardats
El repte del sector cosmètic en el desenvolupament sostenible

Economia sostenible General

El repte del sector cosmètic en el desenvolupament sostenible

Observem que cada vegada hi ha més indústries i sectors que es prenen més seriosament tot allò que té a veure amb el desenvolupament sostenible. Un dels sectors que afronta el futur amb més reptes pel que fa a la sostenibilitat és el cosmètic, que busca models cada vegada més sostenibles per comercialitzar els seus productes.

La raó és que, des del 2015, l’agenda 2030 marca unes fites per frenar el canvi climàtic que obliguen també el sector cosmètic a buscar i treballar en models més sostenibles pel que fa a la producció i distribució dels seus productes.

L’era del consumidor conscient

A més, tal com assenyalen els experts, amb l’arribada de la COVID-19 s’ha accelerat la tendència que veiem durant els últims anys, fet que ens apropa a un canvi d’era: l’era del consumidor conscient. Amb aquesta situació ha emergit un nou paradigma en el qual ser amigable amb el medi ambient pren molta importància. Els consumidors estan cada cop més informats i demanen que els productes estiguin fabricats de manera ètica i respectuosa.

El consumidor conscient busca i s’informa abans de comprar. Per això, és essencial que aquesta indústria també ho tingui en compte per adaptar-se a aquestes noves necessitats.

A quins reptes s’enfronta el sector cosmètic?

Quan parlem de reptes en el sector hem de tenir en compte molts factors:

  • Com s’ha elaborat: és a dir, quina quantitat d’energia i d’aigua s‘ha utilitzat en el procés de producció; si aquesta ha estat eficient i si s’han usat energies renovables. També cal saber quins ingredients s’han fet servir i com s’ha cultivat la matèria primera, així com quants residus ha generat tot aquest procés. A l’últim, és també important saber quins materials s’han emprat per a l’envàs.
  • Com es distribueix: el transport dels productes hauria de ser el menys contaminant possible, i l’envàs biodegradable o reutilitzable per tal de donar-li una segona vida.

En altres paraules, tots aquests reptes són els que el món, cada vegada més conscient i informat dels nostres impactes en el planeta, hauria de reclamar a la industria cosmètica. Des del sabó amb el qual et rentes les mans fins a la màscara de pestanyes, el sector cosmètic afronta un repte històric: ser menys contaminant

Reciclatge i reutilització d’envasos

Pel que fa al packaging, els esforços van des de reduir la petjada de la producció fins a la inversió en envasos que puguin tenir una segona vida i que es puguin reciclar o reutilitzar.

“Necessitem trobar un nou enfocament per a la indústria del plàstic. I solucions per allargar la seva vida útil i que no es converteixi en residu amb un sol ús”, apunta Sander Drefuyt, responsable de la iniciativa New Plastics Economy de l’Ellen MacArthur Foundation, que ha aconseguit que 400 empreses (entre elles, el grup L’Oréal i Unilever) signin un compromís per a un futur sense deixalles plàstiques a través de l’economia circular.

Els residus dels envasos d’un sol ús, que es comptabilitzen per tones a escala global després de dècades de mala gestió, estan tenint un impacte negatiu en l’economia, en el planeta i en les persones. Las marques han de començar a prioritzar aspectes com la contaminació, la practicitat i les possibilitats de reciclar i reutilitzar els envasos.

Ingredients més ecològics i sostenibles: cosmètica natural 

Si volem contribuir a una millor salut per a nosaltres i per al nostre planeta, les cremes, a més de ser bones per a la pell, hauran de començar a ser bones també per al planeta.

Entenem per “cosmètica natural” aquella que utilitza ingredients naturals sotmesos a senzills processos de transformació química, sense additius o en quantitats petites, i en cap cas perjudicials ni per al medi ambient ni per a la nostra salut. Les denominacions “orgànica, bio o eco” dels ingredients són sinònimes, però més restrictives que “natural”, ja que exigeixen que els seus ingredients s’hagin produït d’acord amb els criteris de l’agricultura ecològica.

Hi ha altres reclams per al consumidor que són més fàcils per a la indústria cosmètica. Per exemple, indicar el percentatge de “naturalitat” dels ingredients o indicar “plàstic free” o plàstic reciclable. Últimament, també podem veure molts productes amb el segell de “vegà”, que indica que no s’utilitzen ingredients d’origen animal, però que no necessàriament són ingredients naturals o ecològics.

Els ingredients amb orígens naturals són els més buscats pels consumidors, així com les matèries primeres que destaquen no només pel seu origen, sinó també per l’impacte en el medi ambient.

Fomentar el consum de productes cosmètics de proximitat

 Avui dia és cada vegada més fàcil trobar productes cosmètics de proximitat, ja que moltes marques petites i supermercats zero waste fabriquen els seus propis productes i, a més a més, ens permeten portar els nostres envasos i reutilitzar-los tantes vegades com vulguem.

Existeixen certificacions per reconèixer els productes locals. En el cas d’Espanya, tenim la certificació BioVidaSana. També existeixen certificacions globals com NATRUE de l’Associació Internacional de Cosmètica Orgànica i Natural.

Amb l’augment del nombre de consumidors conscients que opten per un consum responsable i els professionals del sector cosmètic que busquen diferenciar-se, cada cop ho tindrem més fàcil per trobar les alternatives necessàries per salvaguardar el planeta.

L’Agenda 2030 per al desenvolupament sostenible està en marxa també per al sector cosmètic.

Si t’has quedat amb ganes de més, no et perdis el nou podcast!