Articles guardats
“Fes Clic a YouTube”: trobar la pròpia veu entre el soroll

Social

“Fes Clic a YouTube”: trobar la pròpia veu entre el soroll

L’adolescència acostuma a ser una època plena d’exploració i autoconeixement. També de canvis, reptes i decisions que poden ser especialment difícils si no es té un sistema de suport fort, ja sigui familiar o d’amistats. Molts i moltes joves troben en les xarxes socials un refugi de tota aquesta pressió i també una finestra a través de la qual començar a sortir al món.

Malgrat que des d’una òptica adulta de vegades s’observa el seu ús amb certa reprovació, el cert és que les xarxes socials poden ser un poderós vehicle d’expressió personal i, alhora, una eina de transformació social.

Projecte “Fes Clic a YouTube”, Fundació IRES

Amb aquesta premissa va néixer, el 2017, el projecte “Fes Clic a YouTube”, un curs d’estiu gratuït organitzat per la Fundació IRES i finançat per la Fundació Caixa d’Enginyers, en el qual, durant dues setmanes, nois i noies d’entre 14 i 20 anys de diferents realitats socioeconòmiques aprenen, guiats per un professional, a escriure guions, gravar escenes, fer muntatges i editar els seus propis vídeos per a la plataforma.

L’objectiu, explica Carles Nieto, educador social i responsable del projecte, és doble: d’una banda, se’ls proporciona formació pràctica en TIC i se’ls dona l’oportunitat d’apropar-se a la realitat del que és crear contingut per a YouTube; de l’altra, és una experiència que els empodera. “El vessant tècnic és gairebé una excusa per treballar la part emocional i donar eines per promoure l’esperit crític, fomentant el treball en equip i la creativitat”, reflexiona en Carles.

“Fes Clic a YouTube” forma part d’un projecte més gran, Projecte Click, que busca potenciar les habilitats socials i les capacitats de joves en risc d’exclusió. Per a això, reben un acompanyament personalitzat per part de la Fundació, amb el qual se’ls dona el suport i les eines necessàries perquè puguin marcar-se els seus propis objectius i reflexionar sobre quines són les millors estratègies per aconseguir-los.

Els nois i noies que participen en aquest programa es troben en situacions familiars molt diverses, encara que molts provenen d’entorns conflictius o econòmicament vulnerables, però el que els uneix és un sentiment comú de desmotivació, desorientació i aïllament. Es troben perduts, no saben què volen fer i no tenen un entorn que els animi a créixer com a persones, a fer aquest “clic” que necessiten.

Per això, la Fundació IRES, amb la col·laboració de la Fundació Caixa d’Enginyers, va voler trobar una eina per connectar amb ells utilitzant els seus mateixos codis i apropar-los a les xarxes socials, que ja per si mateix els interessa, des d’una visió positiva i constructiva que, al seu torn, els motivés a potenciar la seva capacitat crítica i a trobar la seva pròpia veu.

“No tenim la intenció de ser acadèmics, és molt millor connectar amb ells i centrar-se en la dinàmica de grup. En ser una dinàmica flexible crees un espai en el qual tothom pot trobar el seu lloc: fent d’actors, gravant, editant… El que realment els enganxa és sentir que ells també poden”, explica en Roc posant èmfasi en el vessant pràctic del curs.

Roc Masseguer, més conegut en el món de les xarxes socials com a Outconsumer, és periodista, creador de continguts i la persona encarregada d’impartir el taller. Amb gairebé 800.000 subscriptors a YouTube i més de 300.000 seguidors a Twitter, els seus consells els escolten atentament els joves, que es mostren molt motivats i amb moltes ganes d’agafar la càmera.

Per les 5 edicions de “Fes Clic a YouTube” que ja s’han celebrat han passat, a més, altres youtubers i influencers de renom com ara Loulogio, Carles Caparrós (el canal de Korah) i la instagrammer i artista Anabel Lorente (@catana3el). Així, a través del taller, els alumnes poden experimentar de primera mà un món que solen tenir molt idealitzat, conèixer diferents experiències i viure tot el procés d’elaboració d’un vídeo. Es tracta de fer-los veure que dedicar-se a la comunicació és una opció real i, alhora, ensenyar-los el treball que comporta.

Al final del curs, hauran aconseguit tirar endavant, entre tots, un parell de vídeos que penjaran en el seu canal de YouTube, però, sobretot, s’haurà produït en ells un creixement personal destacable.

Un espai per ser tu mateix

El taller de “Fes Clic a YouTube” és, sobretot, un espai segur en el qual els qui participen poden jugar i experimentar deixant a l’altre costat de la porta els problemes que tenen a casa o les pressions de l’entorn. Saben que es poden mostrar tal com són sense por de ser jutjats.

Per això, durant les sessions molts deixen aflorar les seves veritables inquietuds per acabar descobrint una nova versió d’ells mateixos. Al Juanma, per exemple, participar en la primera edició de “Fes Clic a YouTube” el va ajudar a obrir-se i guanyar confiança. Ara treballa com a recepcionista, però continua creant vídeos en el seu temps lliure i és molt conscient que, malgrat ser un hobby, YouTube és molt més que només un entreteniment.

“Hi ha gent que vol dir moltes coses, però no s’atreveix. Aquí pots expressar-te perquè és més íntim. Des de la webcam a la teva habitació és més fàcil explicar els teus sentiments”, explica en Juanma.

Així, el que en veritat és important d’aquest taller és el seu component social i emocional. A causa de la situació complicada que viuen a les seves cases, moltes vegades els joves que hi participen no se senten escoltats o compresos i, com que no tenen els recursos econòmics per poder fer el que de veritat volen, es veuen obligats a seguir un determinat recorregut professional perquè és el que toca o el que tindrà més sortides. Per això és important fer-los veure la seva vàlua i mostrar-los que hi ha altres opcions.

D’altra banda, socialitzar amb els seus companys els ajuda a sortir de l’aïllament en el qual es troben, sobretot després d’una pandèmia en la qual han estat els grans oblidats. Justament, el taller de l’estiu passat, després del confinament, va ser el que va tenir una millor resposta de participació.

Perquè en moments així és més necessari que mai proporcionar a adolescents i joves espais com aquest, que els permetin il·lusionar-se i veure que hi ha una sortida.