Avui parlem sobre el paper de la dona en la ciència amb motiu del Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència, establert per l’ONU des de l’any 2015 i que se celebra cada 11 de febrer. L’objectiu és fomentar una participació més gran de les dones i les nenes en la ciència, promoure la igualtat en l’educació i reconèixer la contribució d’aquestes dones que han col·laborat a canviar el món, i que serveixen d’inspiració a les nostres joves i nenes en un món on persisteix la bretxa de gènere en els sectors científics i tecnològics.
Dones premiades en carreres STEM
Per parlar d’aquest tema en profunditat hem entrevistat dues dones: la Dra. Patricia Ramírez i la Dra. Ariadna Montero Blay. Les dues tenen una carrera STEM, que és l’acrònim en anglès de Ciència, Tecnologia, Enginyeria i Matemàtiques, i han estat guardonades recentment amb el premi PIONER 2021 que atorga la Institució CERCA per a tesis de recerca orientades a la transferència de coneixement al mercat i a la empresa.
La Patricia ha estat guardonada per la seva tesi “Low-cost point-of-care biosensor device for clinical diagnosis in developing countries”. Ha desenvolupat un innovador biosensor portàtil per al diagnòstic ràpid de la tuberculosi directament en mostres d’orina. Aquest desenvolupament pot tenir un gran impacte social, especialment en països en desenvolupament, i un clar interès comercial.
L’Ariadna ha estat guardonada per la tesi “Engineering mycoplasma species for biotechnological and biomedical applications”. La tesi explora com diferents espècies de micoplasma poden ser explotades biotecnològicament. A més, obre les portes a nous enfocaments en l’àmbit de la medicina personalitzada. La tesi proposa eines genètiques per modificar bacteris per tal de generar vacunes per a bestiar i també, fins i tot, per tractar malalties pulmonars en humans.
L’entrevista va ser moderada per l’Eduard Barcons, director de Banca Institucional a Catalunya i Balears de Caixa d’enginyers, que va destacar el gran paper de la Institució CERCA en el progrés de la societat i la recerca científica, que compta amb més de 40 centres de recerca a tot Catalunya.
Es troben obstacles en el camp de la ciència?
Durant les últimes dècades, la comunitat internacional ha fet un gran esforç per inspirar i promoure la participació de les dones i les nenes en la ciència. No obstant això, les dones continuen trobant obstacles en el camp de la ciència i, segons les dades de l’IEU (Institut d’Estadística de la UNESCO), menys del 30 % dels investigadors científics del món són dones. A l’entrevista vam parlar dels obstacles als quals s’enfronten les dones en carreres STEM, i les dues van destacar sentir-se molt afortunades amb la seva trajectòria.
“A mesura que s’escalen les posicions de més responsabilitat sí que s’hi observen diferències entre homes i dones, tot i que ara sembla que està canviant una mica aquesta mentalitat i comença a haver-hi dones ocupant alts càrrecs”, va afirmar la Patricia.
L’Ariadna ens va parlar d’allò que es coneix com a sostre de vidre, un concepte que fa referència a la barrera invisible que representen les limitacions amb què es troben les dones per ascendir professionalment fins als càrrecs de més responsabilitat.
“Per exemple, prop d’un 50 % dels estudiants de doctorats són dones, però només un 20 % del total de catedràtics ho són. És el que es denomina sostre de vidre”, va explicar l’Ariadna.
Premis PIONER 2021
Aquest ha estat el primer any que Caixa d’Enginyers col·labora amb els premis PIONER, i esperem seguir-ho fent per molt de temps. Des de l’Entitat també volem encoratjar les joves perquè triïn la seva carrera deixant de banda els estereotips i les barreres que hi puguin veure.
Si t’has quedat amb ganes d’escoltar l’entrevista sencera, pots fer-ho en el nou podcast de Caixa d’Enginyers!