Articles guardats
Reimagina, recrea, restaura

Actualitat General Social

Reimagina, recrea, restaura

Com cada 5 de juny, celebrem el Dia Mundial del Medi Ambient amb l’objectiu de crear consciència sobre els problemes ambientals que més preocupen en l’actualitat. Enguany, les Nacions Unides centren aquest dia en la restauració d’ecosistemes sota el lema “Reimagina, recrea, restaura”.

La pèrdua d’ecosistemes pot provocar conseqüències desastroses tant per a les persones com per als animals. L’explotació d’aquestes superfícies ha ocasionat la pèrdua del 50% dels nostres esculls de coral, els quals, el 2050, podrien desaparèixer fins al 90%, fins i tot si l’escalfament global es limita a un augment d’1,5 °C.

Per això, aquest dia es llançarà el Decenni de les Nacions Unides sobre la Restauració d’Ecosistemes (2021-2030), que s’aplicarà a escala mundial per tractar de reviure milers de milions d’hectàrees, ja que és l’única manera de millorar els mitjans de vida de les persones, contrarestar el canvi climàtic i detenir el col·lapse de la biodiversitat. Com més sans estiguin els nostres ecosistemes, més sa estarà el nostre planeta i la seva població.

Així mateix, per poder aconseguir-ho hem d’implicar-nos-hi tots. La relació que existeix entre les activitats humanes i el medi ambient no sempre ha estat la correcta, i això es va evidenciar durant els mesos de confinament, en els quals el món es va paralitzar. Durant aquesta època, les aigües van tornar a ser cristal·lines, els animals van sortir als carrers i els cels es veien clars.

Com podem actuar?

  • Plantar arbres i plantes i repoblar jardins, ja que ajuden a reduir les emissions de CO₂ en l’atmosfera i l’escalfament global, així com a disminuir els desastres naturals com l’erosió, la desertificació, la desforestació o els incendis forestals, entre d’altres.
  • Reverdir les nostres ciutats: la incorporació d’edificis verds i la creació de ecobarris poden tenir beneficis per a la salut, des de reduir el risc de malalties cròniques fins a accelerar la recuperació de la cirurgia.
  • Canviar la nostra alimentació, sent conscients de la petjada hídrica de cada aliment que consumim.
  • Netejar rius i costes, ja que són el principal parador dels plàstics que consumim. Per això, el primer pas és reduir l’ús de plàstics, però també hi pots contribuir ajudant en voluntariats de neteges de costes.

Com veus, el manteniment i recuperació dels ecosistemes no resulta tan complicat, però és responsabilitat de tots. Aquest 5 de juny, actua conscientment i ajuda a restaurar els ecosistemes del nostre planeta.