Articles guardats
Què és l’aigua virtual?

Actualitat General Social

Què és l’aigua virtual?

Com cada any, el dia 22 de març celebrem el Dia Mundial de l’Aigua per recordar que aquest líquid és imprescindible per a la nostra existència i que encara hi ha 2.200 milions de persones que viuen sense accés a aigua potable. Per aquest motiu, és important conscienciar sobre la crisi mundial de l’aigua que vivim i la necessitat de preservar i protegir aquest recurs vital.

Perquè no només fem servir aigua per beure o en accions diàries com rentar-nos les mans o dutxar-nos. Aquest ús només representa un 4% del total que consumim; la resta s’utilitza de forma directa o indirecta per a la realització d’un bé, producte o servei. Aquest tipus d’ús es coneix com a “aigua virtual”, ja que no es veu directament, però està present en els aliments i productes que consumim a diari. 

Quants litres d’aigua requereix la producció dels aliments?

Dia Mundial Aigua

Per conèixer quines quantitats es troben darrere de la fabricació i elaboració de cada producte es va crear el concepte de “petjada hídrica”. Aquest indicador varia en funció del país i del seu desenvolupament. Per als més avançats, la petjada hídrica per persona és molt més gran a causa del poder adquisitiu més alt i del consum de productes industrialitzats. En contrast, els països en desenvolupament generalment tenen una petjada hídrica més petita. En el següent enllaç pots calcular la teva petjada hídrica.

Mesures per reduir el consum d’aigua virtual:

  • Comprar només aquells productes que necessitem.
  • Apostar per productes reciclats o de llarga vida útil, ja que el seu consum d’aigua virtual és comparativament més baix.
  • Reduir el consum de carn, ja que és l’aliment que més recursos hídrics necessita per produir-se.
  • Consumir preferentment productes locals per evitar el consum ocult d’aigua que es necessita pel seu transport.
  • Evitar els productes que contribueixen a la contaminació de l’aigua, com els que utilitzen grans quantitats de substàncies tòxiques i/o perilloses en la seva fabricació.

En definitiva, si volem reduir l’impacte que tenim en el medi ambient, hi ha alternatives. Si ens convertim en agents de canvi, entre tots podem arribar a l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible 6: Aigua i sanejament per a tothom abans de 2030.