Articles guardats
Dia Internacional de la Mare Terra

Actualitat Social

Dia Internacional de la Mare Terra

El 2009, l’Assemblea General de les Nacions Unides va reconèixer oficialment el 22 d’abril com el Dia Mundial de la Terra amb l’objectiu de conscienciar la humanitat sobre els problemes generats per les nostres accions en la naturalesa.

Enguany, les Nacions Unides han triat el lema “Inverteix en el nostre planeta”, amb una crida a l’acció al conjunt de la població per pensar en el nostre planeta i entre tots, ciutadans, empreses i governs, fer front a la crisi climàtica per construir un futur millor per als nostres fills.

Cada dia és més evident que la nostra mare terra ens demana que actuem. Els oceans cada vegada estan més plens de plàstics, fet que posa en perill les espècies que els habiten. La calor extrema, els incendis forestals, les inundacions i altres esdeveniments climàtics han afectat milions de persones, i continuen augmentant. I, a més, durant aquests dos últims anys ens hem enfrontat a la pandèmia de la COVID -19, una emergència sanitària mundial amb una forta relació amb la salut del nostre ecosistema.

Restauració dels nostres ecosistemes

Aquest 22 d’abril és el primer Dia de la Terra que se celebra dins del Decenni de l’ONU per a la restauració d’ecosistemes, que té com a objectiu prevenir, aturar i revertir la degradació dels ecosistemes arreu del món. De la salut dels nostres ecosistemes depèn directament la salut del nostre planeta i els seus habitants. Restaurar aquells que estan danyats ajudarà a posar fi a la pobresa, a combatre el canvi climàtic i a prevenir una extinció massiva. L’única manera d’aconseguir-ho és si tots i cadascun de nosaltres posem el nostre gra de sorra. I com podem fer-ho? Consumint i actuant d’una manera més sostenible, com, per exemple, consumint productes de proximitat i ecològics. Però abans de passar-te a aquest consum més conscient, has de tenir en compte que, encara que hagi augmentat l’oferta de productes que es defineixen com a BIO o ECO, alguns d’ells no compleixen amb les normatives i hauríem de treure’ls de la nostra llista.

Frau ecològic en alguns productes

Durant l’última dècada hem vist un boom dels productes ecològics, els quals necessiten estar avalats per una certificació i un etiquetatge específic que els acrediti com a tals. Kantar Worldpanel assenyala que a Espanya ja hi ha més de tres milions de consumidors de productes ecològics (2019). Precisament per l’evolució que estan experimentant, el frau alimentari ha arribat també a aquesta tendència de consum. És així com cada vegada hi ha més ciutadans desencantats quan s’adonen que han estat defraudats per un producte suposadament ecològic i que finalment ha resultat no ser-ho.

Així, doncs, aquí entra en risc la confiança dels consumidors. Encara que aquesta pràctica no suposa cap risc per a la nostra salut, sí que produeix un minvament en la confiança dels consumidors en els productes ecològics, perquè generalment implica que hauran pagat més per alguna cosa que els podria haver costat molt menys.

La normativa europea detalla com han de ser els processos de producció i distribució d’aquesta mena de productes, com, per exemple, quin tipus o quantitat de tractaments poden utilitzar-se en origen. Així, doncs, per poder etiquetar un producte amb l’“ecoetiqueta”, aquest ha d’estar certificat per un tercer a través d’una empresa de certificació o per comitès autonòmics d’agricultura ecològica. Les empreses certificadores inspeccionen i analitzen els productes i el seu entorn, i sol·liciten al productor la documentació exhaustiva per poder acreditar-los.

Fins no fa massa anys, els consumidors que demandaven aquesta classe de productes eren una minoria, però avui dia aquests productes formen part del cistell de la compra de qualsevol consumidor, sobretot amb la creixent demanda cap a un consum més conscient i sostenible, cosa que repercuteix en un augment de l’oferta i, al mateix temps, en fraus ecològics. És important, per tant, no oblidar-nos de cerciorar què estem consumint i saber d’on prové, i que no ens venguin alguna cosa que ens pugui generar dubtes sobre la seva procedència.

Què fem des de Caixa d’Enginyers per cuidar el nostre planeta?

A Caixa d’Enginyers tenim un compromís amb la sostenibilitat, per la qual promovem les inversions socialment responsables (ISR), que fomenten la sostenibilitat de l’economia i contribueixen a protegir el medi ambient.

A més, impulsem iniciatives per millorar l’ecoeficiència de l’organització i preservem el medi ambient a través d’accions de sensibilització i mitigació dels efectes del canvi climàtic. Hem definit un pla de sostenibilitat a quatre anys, que es basa en el nostre model de banca responsable, sostenible i generadora d’impactes positius.

Així, doncs, avui, el Dia Internacional de la Mare Terra, recordem la importància d’actuar cap a una economia més sostenible, que se centri a tenir cura de les persones i el planeta. Uneix-te al moviment mundial per cuidar el planeta!