Articles guardats
Com estalviar energia d’una manera alternativa

Economia sostenible Social

Com estalviar energia d’una manera alternativa

Entenem com a energies alternatives les que s’obtenen a través de recursos naturals i que, per tant, no contaminen ni alteren el medi ambient. L’esgotament dels combustibles fòssils és una realitat. A més, la seva producció allibera gasos tòxics altament contaminants i nocius per a l’atmosfera.

Caixa d’Enginyers dona suport a aquelles iniciatives que presenten noves maneres d’obtenir energies netes, ja que no contaminen, no generen residus i són inesgotables. A continuació, llistem una sèrie d’energies que no us deixaran indiferents.

  • Energia cinètica: consisteix a aprofitar el moviment humà per obtenir energia. Aquesta idea es pot aplicar als carrers mitjançant la piezoelectricitat i, també, a les discoteques.
  • Energia obtinguda dels crematoris: a Suècia, el Regne Unit o Dinamarca ja es fa servir aquest tipus d’opció en què es reutilitza la calor que ens aporten les flames per, posteriorment, utilitzar-la com una nova font d’energia renovable. Perquè ens en fem una idea, aquesta calor pot arribar a escalfar una piscina pública.
  • Algues i meduses com a nova font d’energia renovable: les proteïnes que transmeten aquest tipus d’éssers vius permeten crear llum fluorescent.

Un bon exemple sobre l’ús d’aquest tipus d’energies és el que ja s’està utilitzant en algun gimnàs ecològic, on les cintes i bicicletes estan connectades a un generador central que s’encarrega que cada pedaleig o pas es converteixi en energia elèctrica.

Als usuaris se’ls regalen els watts assolits perquè els puguin aprofitar per a altres serveis del centre. Així doncs, s’aconsegueix que els usuaris contribueixin en la cura del medi ambient alhora que milloren la seva economia personal gràcies als watts generats a través dels seus exercicis. Aquesta sistemàtica aconsegueix motivar els clients perquè realitzin més exercici amb l’objectiu d’obtenir més energia neta que podran utilitzar en un futur per a altres pràctiques dins del gimnàs.

Què més pots fer individualment?

L’Organització de les Nacions Unides, a la web dels Objectius de Desenvolupament Sostenible, enumera un seguit d’accions que pots fer des de l’oficina i a casa, fins i tot des del sofà. Són moltes les accions que podem realitzar: des de l’ús d’energies alternatives com utilitzar tovallons de robar. Per exemple:

  • Estalvia electricitat endollant els electrodomèstics a una regleta i desconnectant-los completament quan no els facis servir, fins i tot l’ordinador.
  • Apaga els llums. La televisió i la pantalla de l’ordinador ja emeten una lluminositat còmoda, així que apaga els que no necessitis.
  • Compensa les teves emissions de carboni! Ja pots calcular la teva petjada de carboni i comprar crèdit climàtic a Climate Neutral Now.
  • Asseca les coses a l’aire. Deixa que els cabells i la roba s’eixuguin de manera natural en lloc d’encendre una màquina. Quan rentis la roba, assegura’t que la càrrega està completa.
  • Compra productes locals. Donar suport als negocis de la zona ajuda la gent a conservar la seva ocupació i contribueix a impedir que els camions recorrin grans distàncies.
  • Desplaça’t amb bicicleta, caminant o en transport públic. Evita utilitzar el cotxe, excepte quan es tracti d’un grup gran de persones.
  • Utilitza una ampolla d’aigua i una tassa de cafè reutilitzables.
  • Porta la teva pròpia bossa a la compra. Deixa la bossa de plàstic i comença a portar les teves pròpies bosses reutilitzables.
  • Fes servir tovallons de roba, els de tota la vida.
  • Organitza a la feina una Setmana Sense Impacte Ambiental. Aprèn a viure de manera més sostenible durant, almenys, una setmana.
  • Expressa la teva opinió! Demana a la teva empresa i al teu Govern que duguin a terme iniciatives innòcues per a les persones o per al planeta. Manifesta el teu suport a l’Acord de París!
  • Intenta generar menys escombraries, ja que la major part acaba als oceans.

No hi ha excuses!