Quan planifiques possibles situacions de crisi moltes vegades penses en contingències generades per la teva empresa o que afectin directament a la seva reputació i no tant en afectacions globals com la que estem vivint amb la pandèmia de la Covid-19.
És per això que és ben diferent gestionar una crisi de comunicació que comunicar durant una crisi com la d’avui.
Comunicació de crisi
Quan esclata, el més important en la comunicació de crisi és actuar amb cura, sense pressa però sense pausa, y havent analitzat totes les casuístiques abans.
Tenir prevista una situació de confinament era molt difícil però, a mesura que van avançar els esdeveniments de les darreres setmanes arreu del mon, sí era una situació que podíem preveure.
A partir d’aquest moment és importantíssima la gestió de la comunicació de crisi, ja que intervenen molts factors.
Els responsables de gestionar-la han d’estar integrats dins els comitès de crisi i seguiment del negoci de l’empresa, donat que podran valorar i intervenir en les decisions i, el més important, tindran tota la informació per a gestionar-la i explicar-la als diferents públics.
Després de prendre decisions, en la comunicació de crisi hem de tenir en compte tots els nostres públics:
- professionals de l’empresa
- clients o socis
- mitjans de comunicació i opinió pública
- proveïdors
- etc.
Si ja tenies un bon pla de gestió de crisi és més fàcil identificar els públics i com dosificar la informació per a cadascun d’ells. Tenint sempre en compte que en primer lloc cal explicar dins la pròpia companyia perquè tothom se senti protegit i sabent què han de fer i on dirigir-se si tenen dubtes.
Però la complexitat més gran de la contingència per la Covid-19 és la d’estar treballant tots separats (ja sigui des de casa o des dels diferents punts de treball presencials). Es crea molt “soroll”, molts missatges a comunicar a través de diferents canals i la necessitat urgent d’explicar-ho tot.
Aquí és quan hem de mantenir la calma i dosificar la nostra comunicació. És un moment fantàstic per a crear nous canals de comunicació com una bústia específica per a resoldre dubtes interns sobre la contingència i el treball en remot o la inauguració d’un canal d’informació instantània, per exemple, una llista de distribució a Telegram, dirigida a tots els empleats. Així tenim una via de comunicació més directa i informal que les habituals.
Comunicació de crisi i aprenentatge
Per últim, totes les crisis ens serveixen per aprendre. Aquesta pandèmia està resultant dura per a tothom, a nivell personal i professional, per la inquietud, ansietat i inseguretat que genera per a moltes persones.
També tenim l’oportunitat d’aprendre a treballar d’una altra manera, a comunicar de manera ràpida i directa, a prendre decisions gairebé cada dia i també per posar en marxa moltes eines tecnològiques amb l’objectiu de tenir els equips treballant en remot i més connectats i cohesionats que mai.
Tot això ha suposat un gran repte que marcarà la manera de treballar del futur més proper per a moltes empreses i també com a societat.