Articles guardats
Una tornada a l’escola diferent, una mentalitat diferent

Actualitat Social

Una tornada a l’escola diferent, una mentalitat diferent

La tornada a l’escola sempre és un dels temes més comentats de cara a setembre, però aquest any, a causa de les circumstàncies i del context que ens està tocant viure per la COVID-19, és el tema protagonista per excel·lència.

Algunes escoles ja han començat les classes i han reprès un nou curs gairebé sis mesos després que la modalitat presencial es donés per finalitzada. Encara que totes les escoles tenen protocols de seguretat per garantir la salut de l’alumnat i professorat, aquest curs està marcat per una gran preocupació i incertesa. Així i tot, i tenint en compte que la salut és el més important, no hem d’oblidar un aspecte també bàsic: la sostenibilitat.

Durant el començament del curs passat, vam publicar un post en el blog amb algunes idees per tornar al col·legi de manera sostenible o zero waste. Ara, atès que tota l’atenció està centrada en la pandèmia i no tant en el medi ambient, creiem que és important afegir noves idees per no oblidar la necessitat de ser sostenibles en tots els àmbits de la nostra vida, fins i tot amb coronavirus.

Consells per a un retorn al col·legi sostenible.

  • Màscares reutilitzables. Ara que la màscara forma part de la nostra rutina diària, i també ho serà en el dia a dia dels nens en el col·legi, considerem que apostar per màscares reutilitzables és el més pràctic alhora que responsable. Una màscara quirúrgica només té una durada d’unes 4 hores, mentre que una reutilitzable pot aguantar un nombre determinat de rentades i, per tant, la durada és més gran. Recomanem llegir sempre l’embolcall.
  • Aliments ecològics i eliminació de plàstics. Ensenyar els nens des de ben petits que el consum de productes ecològics i de proximitat és beneficiós per al planeta és molt important. Anar a comprar amb ells i fer servir aquests productes per a l’esmorzar o el berenar a l’escola pot ser una bona opció. Així eliminem determinats productes de l’alimentació (com la brioixeria) que, a més de danyar la nostra salut, estan embolicats amb plàstic. A més, existeixen diferents tipus d’embolcalls sostenibles per dur l’esmorzar o el berenar, com ara bosses de roba o de plàstic reutilitzables.
  • Ampolla reutilitzable. Les ampolles de plàstic han de passar a millor vida. Ja no és cap novetat que moltes persones usin ampolles reutilitzables d’alumini o altres materials en el seu dia a dia. Per què no també els nens? I és que una ampolla reutilitzable pot durar-nos anys, mentre que una de plàstic es deteriora i resulta nociva tant per a la nostra salut com per al medi ambient.
  • Trajecte a l’escola: a peu o amb bicicleta. Una altra de les mesures que podem adoptar en aquest nou curs és, sempre que es pugui, deixar aparcat el cotxe a l’hora de portar els nens a classe. Així s’eviten els embussos a la porta de l’escola, es promou l’exercici físic i es redueixen les emissions de CO₂. Una altra bona opció pot ser l’ús de la bicicleta, un tipus de mobilitat molt beneficiosa per al planeta. A més, alguns col·legis permeten aparcar-la a dins.
  • Motxilles sostenibles. Una motxilla pot complir una tercera missió, a més de ser pràctica i bonica: la funció de ser un objecte responsable i sostenible. I és que, avui dia, hi ha moltes marques i empreses que fabriquen les seves motxilles pensant en el medi ambient i en la sostenibilitat a partir de materials com ara suro, plàstics o cuir reciclats, o motxilles veganes amb teixit ecològic.
  • Reutilització de llibres i compra de llibres de lectura a botigues de segona mà. Encara que molts col·legis tenen programes propis de reutilització de llibres escolars, també recomanem comprar els llibres de lectura a botigues de segona mà. Cada vegada són més famílies les que recorren a aquesta pràctica. A més d’estalviar diners, no es malgasten tants llibres i, en definitiva, tant de paper.
  • Un hort al col·legi. Encara que això no depèn directament dels pares i les mares, pot ser interessant animar el col·legi, a través dels docents o de l’AMPA, a adoptar aquesta iniciativa. Els qui ho han provat parlen d’alguns dels seus beneficis: educar en el respecte del medi ambient; promoure una alimentació saludable i un consum de productes de temporada i de proximitat; i fomentar la responsabilitat dels alumnes i el treball en equip, que ara, en el context actual, serà en grups molt reduïts.