Escoltar el podcast sobre l’actualitat financera i el COVID19 aquí:
Durant les darreres tres setmanes i mitja els mercats de crèdit i de renda han caigut com no ho havien fet des de l’octubre de 1987.
Tots tenim present les correccions en els mercats de renda variable però si examinem la rendibilitat dels bons americans a llarg termini observem oscil·lacions iguals a les registrades el 2013, quan semblava que el programa de compres “Quantitive Easing” finalitzava. I tot en una setmana!
En resposta a aquestes correccions diversos programes d’estímuls també fiscals s’han anunciat. Per la seva banda, el BCE va anunciar el dijous passat un programa de compra d’actius de 120.000 milions d’euros, xifra que d’entrada va sembla insuficient al conjunt del mercat.
Doncs bé, una setmana després i sense previ avís, el BCE llença l’anomenat “Programa de Compres d’Emergència Pandèmica”. Aquest programa compta amb un pressupost addicional de 750.000 milions d’euros, que té com a objectiu acabar amb l’augment d’interessos de deute dels països més afectats pel Coronavirus., i d’aquesta manera controlar quests tipus en futures emissions de Deute d’aquestes estats.
“Programa de Compres d’Emergència Pandèmica”
El programa compta amb notables novetats respecte els programes llençats anteriorment pel BCE. Les seves principals característiques són:
- El programa té previst finalitzar a finals del 2020, tot i que es deixa la porta oberta a allargar adquisicions fins al final de la crisi.
- L’import és superior al llançat el 2014-2015. Aquell programa implicava unes compres mensuals de 80.000 milions d’euros, i en canvi el programa actual implica compres per 120.000 milions d’euros mensuals.
- Aquest pressupost podria ampliar-se si fos necessari.
- Es permet de forma puntual la compra massiva de deute dels països que més ho necessitin. D’aquesta manera s’elimina la limitació coneguda com Capital Key.
- El programa permet comprar actius en tota la Zona Euro, integrant Grècia que estava exclosa fina a la data.
- La mesura permetrà comprar tant Deute Estatal, Deute Corporatiu així com Paper Comercial que a Europa representa emissions per uns 40.000 milions d’euros.
Aquestes mesures haurien de suportar les valoracions dels actius aportant les bases per a una lenta recuperació, tot i que en un futur més imminent l’objectiu principal és controla les correccions.
Escolta el podcast aquí: