Articles guardats
Feina amb Cor: esperança i acompanyament per a la inserció laboral

Fundació Social

Feina amb Cor: esperança i acompanyament per a la inserció laboral

Quedar-se sense feina impacta en la vida d’una persona en tots els àmbits: econòmic, social i emocional. La incertesa inicial de no saber quan podràs tornar a treballar dona pas al desànim i a la frustració en veure que passen els mesos i no aconsegueixes reincorporar-te al mercat laboral.

L’atur de llarga durada —aquell que es prolonga més d’un any— pot arribar a ser molt dur psicològicament, i, després de la crisi generada per la COVID-19, ja afecta la meitat de les persones desocupades. D’aquestes, gairebé el 50 % fa més de dos anys que no treballen.

Aquesta dada ens indica una de les causes que provoca que l’atur de llarga durada sigui una situació de la qual és difícil sortir; perquè com més temps passa una persona sense treballar, més difícil és que es pugui reincorporar al mercat laboral. És el peix que es mossega la cua.

Davant d’una problemàtica amb unes característiques particulars, calia també una resposta particular, amb un enfocament multidimensional, personal i humà.

Per això, una de les aliances que la Fundació Caixa d’Enginyers ha establert durant els seus deu anys de recorregut ha estat amb Feina amb Cor, un programa de Càritas que ofereix acompanyament a l’ocupació a persones que fa més d’un any que estan a l’atur.

Com funciona el programa?

El seu objectiu és proporcionar-los nous recursos i habilitats que les ajudin a tenir més oportunitats laborals a partir d’un programa de quatre passos que dura aproximadament sis mesos.

  1. Durant la primera fase, la de l’activació, es fan reunions setmanals amb la persona atesa per conèixer la seva situació, fixar els objectius laborals i esbossar un pla de treball. Alhora, es busca també establir un vincle entre la persona que farà l’acompanyament i la que busca feina, i començar a treballar aspectes més emocionals, com l’autoestima.
  2. Després, al llarg d’uns dos mesos, es produeix l’actualització de coneixements amb diversos seminaris i tallers enfocats a millorar les competències professionals i a entrenar-se per a les entrevistes.
  3. La tercera fase és la de la recerca intensiva de feina, una recerca que la persona fa de manera autònoma amb l’ajuda dels nous recursos que ha adquirit i amb el suport del seu tècnic o la seva tècnica referent del servei.
  4. Un cop ha trobat feina, comença la quarta i última fase, anomenada l’enlairament, en la qual, des del projecte, se li fa un seguiment per tal de saber com s’està adaptant al nou entorn laboral.

Testimonis reals

El projecte, creat el 2013, treballa des del barri del Bon Pastor amb persones que tenen dificultats per accedir al mercat laboral, que han exhaurit la prestació d’atur o estan a punt de fer-ho, que pateixen exclusió social o que tenen càrregues familiars.

“Una de les coses que fem aquí és proveir-les dels recursos necessaris perquè puguin afrontar una entrevista o accedir a una feina en igualtat de condicions”, explica la Dessirée Garcia, responsable de Formació i Inserció Laboral de Càritas Barcelona.

Per exemple, a una usuària, la Núria, li van costejar l’abonament de transport que havia de fer servir per desplaçar-se a la seva nova feina fins que va cobrar el primer sou.

Al Fernando li van proporcionar el material que necessitava per fer les proves requerides per optar a una feina d’ajudant de cuina.

I a l’Etudy el van ajudar a reorientar la seva carrera laboral després d’arribar a Barcelona des de Veneçuela i passar uns mesos de molta angoixa perquè no aconseguia trobar feina i adaptar-se a la ciutat.

Amb la seva assessora de Feina amb Cor va preparar un nou currículum i va fer simulacions d’entrevistes, i en poc temps ja estava treballant en una empresa de logística.

Aconseguir un contracte laboral li va permetre, a més, iniciar el tràmit de reagrupació familiar per a les seves dues filles, que seguien a Veneçuela.

“En gran part, que ara estigui en aquesta situació li dec a la Laia, la meva assessora de Feina amb Cor. Estic molt agraït per l’orientació i la qualitat humana”, diu.

Amb una quota d’inserció laboral del 70 % i milers d’històries com les de l’Etudy, el Fernando i la Núria, aquest programa, que està a mig camí entre el servei ocupacional i l’atenció social, demostra que és possible sortir-se’n.

Es tracta, al final, tal com proclama la seva pàgina web, d’aportar humanitat a una etapa difícil perquè “el suport en la recerca de feina sense cor no funciona; i el cor sense un acompanyament professional, tampoc”.

Si t’has quedat amb ganes de saber més, escolta el nou podcast de Caixa d’Enginyers!