Articles guardats
Actualitat econòmica 25 de febrer de 2019

Finances

Actualitat econòmica 25 de febrer de 2019

La setmana passada i aquesta han estat marcades per les negociacions entre els Estats Units i la Xina, en les quals continua el to positiu, així com pels esdeveniments que es desenvolupen al voltant del brexit que, segons sembla, va desencadenar una sol·licitud d’extensió per part de l’executiu britànic.

Pel que fa als avenços en les negociacions de l’acord comercial entre la Xina i els Estats Units, sembla que la voluntat del gegant asiàtic és obrir la seva economia, sense renunciar a les taxes de desenvolupament que està registrant. En aquest sentit, un dels principals esculls de l’acord és dotar el iuan d’estabilitat i evitar així que es puguin registrar noves fluctuacions com les del 2015.

Fonts de les comitives van declarar que estaven satisfetes amb l’avenç de les negociacions. En aquest sentit, hem observat com la borsa xinesa ha tingut un comportament molt positiu aquesta matinada, en registrar increments del 6 %.

La setmana passada, els principals índexs europeus van registrar també avenços propers a l’1 %.

Actualitat econòmicaEvolució de l’IBEX 35 (font: Bloomberg)

Actualitat econòmica

Evolució de l’S&P 500 (Font: Bloomberg)

Aquesta evolució positiva no només té relació amb l’esdeveniment dels acords polítics, sinó que també es basa en la presentació dels resultats corresponents al tancament del 2018 que, en conjunt, tant a Europa com als Estats Units, està ja molt avançat i que, en general, genera sorpreses positives en les dues zones econòmiques, tot i que les perspectives de Benefici Per Acció (BPA) es corregeixen lleugerament, situant-se en nivells del +13 % als Estats Units i del +6 % a Europa.

Pel que fa als mercats de deute, la setmana ens va confirmar, mitjançant les actes de la reunió del BCE, que la propera comitiva de març serà decisiva per a l’ajust de les mesures que s’han de prendre de cara a una modificació de les polítiques monetàries.

En general, seguim en un entorn de TIR molt baixes, amb el bo espanyol a 10 anys en nivells de l’1,16 % i el bund alemany a rendibilitats del 0,10 % per a la seva referència a 10 anys.

Per la seva banda, el conflicte veneçolà està afectant el mercat del cru, que està registrant un increment en la valoració del barril de Brent a nivells propers als 70 USD, fruit d’una reducció en l’oferta.

Actualitat econòmica

Evolució del barril del Brent (Font: Bloomberg)

A nivell macroeconòmic, les dades corresponents al mes de febrer, a Europa, mostraven un millor comportament del PMI compost, superant les expectatives (51,4 enfront de 51,1e), mentre que el PMI manufacturer mostrava un comportament negatiu (49,2 enfront de 50,3e), el pitjor registre en 5 anys com a conseqüència de les grans caigudes a Alemanya. Als Estats Units, les dades macroeconòmiques més significatives també van decebre: es van registrar fortes caigudes en les exportacions, en les comandes de maquinària i amb un PMI manufacturer, que mostrava una contracció per primera vegada en dos anys.

De cara a aquesta setmana, l’agenda se centra en:

  • La votació del Parlament britànic sobre els termes del brexit.
  • La publicació de dades macroeconòmiques: Caixin Xina corresponent a febrer, PMI manufacturer de la zona euro de febrer, IPC harmonitzat de la zona euro així com les dades d’evolució de l’ocupació.
  • Continua l’avenç de la presentació de resultats empresarials: als Estats Units se n’encara la recta final (ja els han presentat el 80 % de les empreses), mentre que a Europa l’agenda és més extensa.