Articles guardats
Actualitat econòmica, desembre 2018

Actualitat Finances Mercats

Actualitat econòmica, desembre 2018

La setmana passada, el conjunt de mercats de renda variable van patir correccions que es van iniciar en la sessió de divendres, i en el cas europeu van arribar a estendre’s fins dilluns passat. Les motivacions d’aquests moviments semblen estar lligades a esdeveniments d’índole política com el Brexit, Itàlia i l’evolució de la guerra comercial entre els EUA i la Xina.

En aquest sentit, la setmana passada les autoritats canadenques van arrestar la CEO de Huawei, Meng Wanzhou, per un eventual delicte de vulneració de ciberseguretat. Aquest esdeveniment va irrompre en plenes negociacions entre els EUA i la Xina, en un moment en què s’han marcat una agenda per finalitzar aquestes negociacions en un termini de 90 dies. Així doncs, es van generar temors sobre un increment de les dificultats per assolir algun acord. De tota manera, sembla que les parts, tot i les evidents tensions diplomàtiques, tenen interès en què l’acord prosperi, havent filtrat fins i tot que podrien haver-se assolit acords en matèries transcendentals com agricultura, autos i energia. Així mateix, les autoritats xineses han mostrat la seva intenció d’implementar les mesures que s’acordin en el més curt temps possible.

Al continent europeu, les tensions entre la Unió Europea i el Regne Unit semblaven haver arribat al seu tram final, però les dificultats que està afrontant Theresa May perquè la Cambra Parlamentària del seu país ratifiqui el preacord ha fet que, finalment, la votació que s’hauria d’haver realitzat el passat 11 de desembre s’hagi diferit. La mandatària britànica té una dura prova en la pròxima reunió de l’Eurogrup, que se celebrarà a mitjan aquesta setmana, en la qual té esperances d’obtenir concessions per part dels mandataris continentals. Aquest escenari no sembla ser probable, incrementant fins i tot les probabilitats d’arribar a la data límit sense cap acord. D’altra banda, una nova porta oberta pel Tribunal de Justícia de la Unió Europea permet al Regne Unit retirar la seva sol·licitud fins al termini marcat.

L’evolució dels principals mercats de renda variable es reflecteix en els següents gràfics, els quals mostren com la volatilitat ha reaparegut causant correccions.

Actualitat econòmica

                                                             Evolució de l’IBEX 35 (font: Bloomberg)

Actualitat econòmica

Evolució de l’S&P 500 (font: Bloomberg)

De tota manera, durant la sessió de dilluns els índexs americans van projectar un canvi de sentit recuperant el terreny cedit i tancant la sessió en pla. En relació amb l’obertura a Europa, els futurs reflecteixen una tendència de millora de les valoracions dels principals selectius.

Pel que fa als mercats de deute, hem observat com l’evolució del Treasury americà a 10 anys ha corregit i ha porta la seva TIR a nivells del 2,8%, tal com mostra el gràfic següent. Aquest esdeveniment és fruit de l’atractiva rendibilitat que oferia l’actiu lliure de risc en un entorn d’augment de volatilitat.

A Europa, el Bund alemany a 10 anys segueix en la mateixa direcció que el Treasury i ofereix una TIR del 0,264%, mentre que la prima de risc a Espanya continua controlada a nivells de 119,45 punts bàsics.

Actualitat econòmica

Evolució del Brent (font: Bloomberg)

Quant a l’evolució del preu del petroli, sembla que les intencions dels principals productors se centren a controlar l’extracció per mantenir la valoració prop dels nivells actuals després dels sobresalts registrats en les últimes publicacions d’inventaris. Aquesta estabilitat en preu, si s’aconsegueix traslladar al llarg termini, hauria de ser una bona notícia per als mercats financers, els quals veurien com una de les incerteses del mercat es diluiria.

Actualitat econòmica

Evolució del Brent (font: Bloomberg)

En termes macro, l’evolució de l’economia a nivell global continua presentant un creixement sostingut, encara que una mica més lent.

Als Estats Units, el cicle està molt més avançat amb una taxa d’atur del 3,7%, ritmes de creixement del PIB del 3,0% i una inflació propera al 2,5%. Tot i la bonança, algunes alarmes van saltar quan divendres passat es van conèixer les dades de creació de nous llocs de treball, que van ser inferiors a les previstes, encara que cal relativitzar la dada, ja que, tot i que els ocupadors han contractat menys, aquests estan traslladant recursos a l’alça dels salaris, els quals van presentar un increment del 3,1%.

En relació amb les dades europees, el novembre van ser una mica inferiors a les expectatives; no obstant això, totes les dades segueixen en terreny positiu. El ritme de creixement del PIB és de l’1,6% amb una inflació del 2,0%, destacant favorablement la dada de la balança comercial que és positiva 3,5% sobre el PIB. Aquesta última dada està suportada per una bona paritat de l’euro respecte al dòlar, que se situa en nivells d’1,1380 EUR/USD.

A nivell de bancs centrals, s’obre una nova fase d’actuacions d’alta rellevància.

Pel que respecta a la Fed, sembla raonable que finalment es realitzi un increment de tipus en la reunió de desembre, però es projecta un ritme més baix per a l’agenda del pròxim exercici i guanya pes l’escenari que es facin dos increments el 2019. Aquest escenari pot ser favorable per a aquelles economies emergents més vulnerables i especialment per a aquelles que emeten deute en dòlar.

En relació amb el BCE, aquest mes de desembre finalitzen les compres d’actius i segueixen les reinversions d’aquelles que vencen, per la qual cosa s’inicia el principi del camí de normalització de la política monetària. Així doncs, cal estar atents a la reunió que se celebrarà aquest dijous, en la qual el missatge del governador hauria de dissipar tots els dubtes sobre aquest assumpte.