Articles guardats
Nous estímuls econòmics en el desconfinament – Podcast 14 maig

Actualitat Experts Finances

Nous estímuls econòmics en el desconfinament – Podcast 14 maig

L’impacte econòmic de la crisi en què estem immersos és evident. De fet, fins que no puguem reactivar l’economia sembla molt probable que el paper dels agents públics serà essencial per a la protecció de la ciutadania. Quins són els nous estímuls ecoòmics en el desconfinament?

 

Escolta el podcast:

En aquests moments, diversos Estats occidentals estan iniciant els seus processos de desconfinament. Tot i això, l’aparició de nous brots de contagi en regions tan diferents com Rússia, Corea del Sud i, fins i tot, en la ciutat xinesa de Wuhan (epicentre de la pandèmia) genera nous dubtes sobre la possibilitat d’avançar ràpidament.

Els rigors de la pandèmia poden allargar els terminis de reactivació econòmica. Per aquest motiu, el paper dels agents públics, entenent com a tals a governs i bancs centrals, guanya notorietat.

Ja no n’hi ha prou amb els esforços realitzats fins al moment. Ara estem iniciant una segona fase en què s’ha de preveure la preservació i reconstrucció del teixit social i empresarial.

A Europa, els dubtes sobre la capacitat d’implementar mesures fiscals de forma coordinada han ressorgit després de la sentència del Tribunal Superior de Justícia alemany. El cas és que qüestiona la legalitat del programa de compra de deute iniciat pel Banc Central Europeu. Afortunadament, la resposta del Consell Europeu, així com del BCE i fins i tot de la mateixa Angela Merkel, sí que va ser coordinada alhora que contundent.

És clar que hi ha divisió entre països en aspectes com la mutualització o no del deute, la quantitat que s’hauria de destinar a subvencions…. però sembla clar que l’objectiu de tots és el de proporcionar una base sòlida per a una reconstrucció econòmica que tot just ara inicia el seu camí.

La dotació de liquiditat i de capital per a aquelles companyies que ho requereixin s’està preveient com a mesura per protegir el teixit empresarial. I, per tant, els treballadors i treballadores europeus.

En les pròximes jornades es donaran a conèixer els detalls d’aquest programa. Tendint a les declaracions efectuades per la comissària europea Margrethe Vestager, es preveu la necessitat d’evitar que les diferències entre la capacitat fiscal dels països europeus puguin generar una fractura que, a la llarga, s’acabaria traslladant al conjunt d’Estats.

Escolta el podcast sobre els nous estímuls en el deconfinament: