Articles guardats
Actualitat econòmica, dilluns 11 de febrer

Actualitat Mercats

Actualitat econòmica, dilluns 11 de febrer

Els mateixos focus de tensió als que ja gairebé estem acostumats segueixen provocant tensions que s’han traslladat, en primer lloc, a uns mercats de renda variable que van presentar certes correccions la setmana passada i, posteriorment, una rebaixa generalitzada de les expectatives de creixement mundial:

  • les negociacions en termes comercials entre els Estats Units i la Xina;
  • els dubtes sobre l’evolució de l’acord entre el Regne Unit i la Unió Europea respecte a les condicions que s’han d’aplicar en el Brexit segueixen eclipsant l’agenda financera.

La presentació de dades macroeconòmiques, realitzada per la Comissió Europea, va revisar a la baixa les expectatives de creixement per al 2019 fins a nivells de l’1,3% enfront de l’1,5% anterior. Si revisem la dada de forma disgregada, destaquen les correccions en les expectatives d’Alemanya, amb una previsió de creixement de l’1,1%, o en les expectatives de creixement italià del 0,2%.

Per la seva banda, el governador del Banc d’Anglaterra revisava també a la baixa les previsions de creixement fins a un 1,2% per al 2019 i el 2020, donant així una visió negativa per a la inflació per l’influència del Brexit.

No obstant això, tot i la convulsió generalitzada, en el matí d’avui s’estan registrant millores en les valoracions dels selectius europeus, que acumulen un 5,27% l’Eurostoxx 50 i un 4,48% l’Ibex 35; mentre que als Estats Units l’S&P 500 registra increments del 8,02% des de principis d’any (font: Bloomberg, 11/02/2019 09.30 h).

Actualitat econòmica

Evolució de l’S&P 500. Font: Bloomberg.

Actualitat econòmica

Evolució de l’IBEX 35. Font: Bloomberg.

Aquesta evolució es sustenta en la presentació de resultats empresarials corresponents al 4T, que, als Estats Units i al Japó, ja ha arribat al 60% i que situa el benefici per acció de les cotitzades nord-americanes en nivells del14%. Per la seva banda, a Europa, tan sols se’n coneix un 34%, els quals mostren inicialment un pitjor comportament del sector automobilístic (influenciat pels avatars de la guerra comercial entre els Estats Units i la Xina) i un millor comportament de sectors com ara el farmacèutic i el de consum.

En els mercats de deute, les rebaixes en les previsions de creixement i els missatges cautelosos dels bancs centrals van portar als inversors a refugiar-se al bo alemany, la rendibilitat a deu anys del qual queia a nivells de finals del 2016 (0,08%), mentre que en les referències de la perifèria la prima de risc s’ampliava, situant el bo espanyol a nivells de l’1,22% i posicionant de nou el bo italià a nivells del 3%.

Pel que fa als mercats de matèries primeres, el Brent se situa en nivells de 61,93 $/barril, mentre que l’or supera definitivament la barrera tècnica comentada anteriorment, situant el seu encreuament en 1314 $/unça.

Actualitat econòmica

Evolució del preu de l’unça d’or. Font: Bloomberg.

De cara a aquesta setmana, hem d’estar atents a les següents dades:

  • Les negociacions comercials entre els Estats Units i la Xina.
  • L’evolució del Brexit.
  • La publicació de dades PIB 4T al Regne Unit, Alemanya, al Japó i a la zona euro.
  • La publicació de la dada de producció industrial a la Xina.
  • La presentació de resultats empresarials.