Articles guardats
Actualitat econòmica i Coronavirus – 31 març

Actualitat Mercats

Actualitat econòmica i Coronavirus – 31 març

Escolta el podcast

“Si comencem ara, podem estar preparats per a la pròxima epidèmia”. Aquest és el missatge que va traslladar Bill Gates fa 5 anys. Fins ara, semblava inimaginable pensar en un escenari així, però ara ens trobem bregant amb un problema per al qual ningú no estava preparat.

La Xina sembla haver ensenyat al món que, amb mesures molt estrictes, el ritme de contagi del virus es pot contenir. No obstant això, és un camí que també posa un fre en el desenvolupament de l’economia.

Mercats Financers

Quant als mercats financers, la incertesa lligada a les conseqüències negatives del COVID-19 ha causat una de les correccions més severes des de la Segona Guerra Mundial en els actius de risc. Especialment caracteritzat per la seva velocitat, l’índex que mesura la volatilitat del mercat ha marcat un nou màxim històric.

Un cop arribats a aquest punt, podem parlar de recessió? Sí, encara que d’una recessió originada per un catalitzador molt concret, com una catàstrofe natural o, en aquest cas, una pandèmia. Aquest tipus de recessions es caracteritzen per una durada curta tant en les seves conseqüències en l’economia real com en el reduït temps requerit per recuperar els nivells previs de valoració d’actius. I és en aquest punt on es generen oportunitats com ara veurem.

Certament, sabem que els mercats financers són ineficients, ja que nosaltres com a éssers humans no sempre prenem les decisions basades en la raó. Diversos factors ens fan pensar que estan aflorant noves oportunitats d’inversió que es poden aprofitar, sempre amb cautela i diversificació. La volatilitat seguirà present en les pròximes setmanes, però creiem que l’escenari és positiu per a inversors que puguin assumir riscos i recollir-ne els fruits en un període d’entre 6 mesos i 2 anys.

Basem el nostre raonament en dos pilars:

  • la valoració i el sentiment actual són justos pronosticadors del futur si tenim en compte els fets de moments anteriors;
  • i finalment, en la rellevància d’estar sempre invertit i no intentar entrar en el mínim de mercat, ja que els rebots inicials són els més generosos.

Renda variable

Quant a la valoració de la renda variable, si posem en context la valoració actual amb els seus màxims i els seus mínims, podem observar que estem bastant a prop dels mínims. De 0 a 100, estem en el percentil 21. Si esdeveniments passats serveixen de referència, aquest nivell de valoració correspon a retorns positius a mesura que allarguem el termini, entorn del 40 % en dos anys de mitjana.

D’altra banda, el sentiment de mercat es troba en nivells inferiors als registrats en la crisi de 2008. De la mateixa manera que la valoració, aquest sentiment negatiu actual del mercat sol venir acompanyat de retorns positius amb el pas dels mesos.

Segons simulacions pròpies, en els pròxims 12 mesos estaríem parlant d’uns retorns entorn del 10 % per al mercat de renda variable.

Market Timing

Finalment, volem subratllar que mai no serem els més llestos de la classe. Molt s’ha escrit sobre el “market timing” o la voluntat de buscar el mínim, però el cas és que és pràcticament impossible encertar el mínim del mercat, i és molt més el que podem perdre quan duem a terme aquest tipus de pràctiques. Està demostrat que els millors dies estan precedits pels pitjors també.

És per això que és un risc més gran no estar invertit i perdre els primers dies de recuperació a esperar a trobar un mínim tenint un escenari favorable a mitjà-llarg termini.

Escolta el podcast