Articles guardats
Risc d’una recessió global o excessiu pessimisme?

Finances Glossari

Risc d’una recessió global o excessiu pessimisme?

Després d’un estiu volàtil en els mercats financers per l’escalada en la tensió comercial entre EEUU i la Xina, la creixent preocupació sobre els impactes en l’economia mundial i diferents notícies a la Gran Bretanya, Itàlia i Argentina que recorden als inversors dels diferents riscos polítics, és moment d’analitzar la situació i veure si l’actual pessimisme està justificat o si els mercats incorporen un excessiu pessimisme.

Els esdeveniments d’aquest estiu posen clarament de manifest quines són les principals preocupacions econòmiques i financeres. Quin és l’abast de les negociacions comercials entre EE.UU. i la Xina? Causarà la debilitat actual del sector manufacturer una desacceleració a nivell mundial? Són les autoritats xineses capaces d’estimular la seva economia? Aconseguirà el BCE reactivar el dinamisme econòmic europeu i les expectatives d’inflació? Hi haurà un impuls econòmic per part de la política fiscal a Alemanya o a l’Eurozona en general? Com evolucionaran les diferents incerteses polítiques europees i com van impactar les solucions positives o negatives en els mercats?

Però, no són els inversors actualment excessivament pessimistes? No descompten els diferents mercats financers escenaris massa negatius?

Tot i que òbviament la situació política a Itàlia i a Gran Bretanya pot impactar negativament en els mercats, Trump podria fracassar en la seva negociació amb la Xina i tot i que és veritat que molts indicadors avançats apunten a una desacceleració econòmica, en la nostra opinió existeixen molts factors que poden contribuir a una reducció de l’aversió al ric i a un major ritme de creixement en els propers trimestres:

  • Tant Trump com la Xina, ja sigui per raons econòmiques o per raons electorals tenen molt d’interès en relaxar les tensions o fins i tot arribar a un acord comercial, pel que no podem destacar notícies positives en els propers mesos.
  • Al setembre, tant la Reserva Federal com el Banc Central Europeu anunciaran noves mesures d’expansió monetària amb l’objectiu d’impulsar les expectatives d’inflació i l’activitat econòmica.
  • Segons ha quedat reflectit en declaracions del ministres de Finances, Alemanya podria deixar enrere la seva política d’austeritat i anunciar mesures fiscals per un import de 1.5% del seu PIB.
  • Tot i la debilitat del sector manufacturer i de les exportacions a nivell mundial, en moltes zones com EEUU o l’Eurozona, la demanda interna mostra fortalesa gràcies als baixos nivells d’atur, moderats creixements dels sous i condicions financeres molt laxes.
  • La incertesa política respecte a Itàlia i el Brexit és elevada, però com mostren notícies recents diferents escenaris menys negatius són possibles. A Itàlia el president Mattarella ha aconseguit convèncer a 5Estrellas i el Partit Demòcrata a formar un govern de coalició liderat pel primer ministre Conte amb l’objectiu d’evitar noves tensions pressupostàries amb Brussel·les. I respecte al Brexit, fa uns dies, i justament abans de la suspensió del parlament britànic durant 5 setmanes que va ser sol·licitat per Johnson amb l’objectiu d’entorpir els intents de l’oposició de bloquejar la possibilitat d’un Hard Brexit, el partit Laborista va aconseguir convèncer a una majoria de la càmera per aprovar una llei que impedeix la sortida sense acord el 31 d’octubre. En resum, la incertesa política a Gran Bretanya segueix sent elevada, però després d’aquestes últimes notícies el risc d’un Hard Brexit s’ha reduït de forma considerable.

En definitiva, tot i que el risc d’una desacceleració econòmica existeix, creiem que també existeix una gran quantitat de factors econòmics, financers i polítics que podrien significar un impuls per les expectatives econòmiques i per tant dels actius de risc en els propers trimestres.

Els diferents factors de risc obliguen certa prudència i a la disciplina de la gestió activa de la seva cartera d’inversions, amb una adequada diversificació entre tipologia d’actius, sectors i companyies. Però amb una cartera adequada al seu perfil de risc i un horitzó temporal a mig i llarg termini, considerem que, tenint en compte l’actual pessimisme incorporat en els preus d’alguns actius financers, el fort diferencial de l’expectativa de rendibilitat de la renda variable davant la renda fixa i les oportunitats de millora que poden venir els diferents factors mencionats, continuen existint raons per a mantenir posicions en actius de risc.

Si així ho desitja, pot conèixer més sobre aquest tema en el darrer Informe Especial de Mercats del mes de setembre.