Estàs pensant a invertir i no saps ni com ni per on començar? Els fons d’inversió poden ser un primer pas per a començar. Els fons d’inversió poden definir-se com una inversió col·lectiva en la qual diversos inversors confien la gestió dels seus fons a professionals financers amb la finalitat d’aconseguir majors rendibilitats.
En altres articles del blog hem parlat dels fons d’inversió de manera general, donant una visió global de tots els tipus que existeixen. Avui t’expliquem detalladament el que són els fons de renda fixa, les seves principals característiques, avantatges, riscos i tot el que has de saber sobre aquests.
Fons de renda fixa: Què són?
La renda fixa és un tipus d’inversió que cobreix tots els actius financers pels quals l’emissor ha de pagar una quantitat predeterminada en un període també marcat. L’emissor garanteix la devolució del capital invertit i una rendibilitat a majors. A diferència de les accions, on els rendiments depenen de factors com l’acompliment de l’empresa o les fluctuacions del mercat, la renda fixa ofereix rendiments més predictibles, per la qual cosa es considera una inversió de baix risc.
En invertir en actius menys volàtils, la possibilitat d’obtenir rendibilitats negatives és menor que en el cas d’altres fons en els quals s’inverteixi en renda variable. Malgrat ser fons amb menys risc, existeix la possibilitat de no aconseguir les rendibilitats esperades.
Tipus de renda fixa
Existeixen diferents classificacions de tipus de renda fixa segons diferents aspectes:
Segons l’emissor
- Pública: està integrada per valors emesos per l’Estat, les comunitats autònomes i altres organismes públics. Un exemple d’aquesta mena d’actius serien les lletres del Tresor o els Bons de l’Estat. Es negocia en el Mercat de deute públic i és supervisada pel Banc d’Espanya.
- Privada: està emesa per empreses i entitats privades. Un exemple d’aquesta mena d’actius serien els bons corporatius, els dipòsits a termini fix i els pagarés d’empresa. Es negocia en l’Associació d’Intermediaris d’Actius Financers i és supervisada per la Comissió Nacional del Mercat de Valors.
Segons el termini de venciment
- A curt termini: tenen com a termini màxim divuit mesos. Tenen una major liquiditat, per la qual cosa són més fàcils de vendre en el mercat.
- A llarg termini: tenen com a termini mínim dos anys. Són més rendibles, però tenen més risc i menys liquiditat.
Principals avantatges i riscos
Com tots els fons d’inversió, els de renda fixa també tenen una sèrie d’aspectes positius, però també negatius. Aquí et portem els principals avantatges i inconvenients d’invertir en renda fixa:
Avantatges
- Sota risc associat: Un dels majors beneficis d’invertir en fons de renda fixa és la seguretat que proporciona. En invertir en bons i en altres instruments similars emesos per entitats sòlides, com a governs o empreses, les qualificacions creditícies són altes i tenen menys risc de no oferir les rendibilitats previstes.
- Flux d’ingressos estables: els fons de renda fixa, com bé indica el seu nom, proporcionen fluxos d’ingressos regulars a través dels pagaments d’interessos. El fet de tenir aquesta previsió d’ingressos, permet als inversors tenir una millor gestió de les seves finances personals. En comptar amb ingressos regulars, poden complir amb les seves metes financeres amb major estabilitat.
- Diversificació: Els fons de renda fixa solen invertir en una cartera diversificada de bons i altres valors de deute. Això ajuda a reduir el risc en distribuir la inversió en diferents emissors, sectors i geografies.
Desavantatges
- Retorns més baixos: En general, els fons de renda fixa tendeixen a oferir retorns més baixos en comparació amb altres tipus d’inversions, com les accions. Això es deu al fet que els bons i altres instruments de deute solen tenir taxes d’interès més baixes i, per tant, generen menys ingressos per als inversors.
- Falta de liquiditat: Alguns bons poden ser menys líquids que altres instruments financers, la qual cosa pot dificultar la venda de bons en moments de necessitat o volatilitat del mercat. La falta de liquiditat pot resultar en preus de venda més baixos o en la impossibilitat de vendre els bons en absolut.
- Risc d’incompliment: Si una empresa o institució que va emetre deute no pot pagar els seus deutes, els inversors poden perdre part o tots els seus diners.
Com has pogut veure, invertir en fons de renda fixa té tant avantatges com inconvenients. Depèn del perfil inversor de cada individu, optarà per aquesta mena de fons o per uns altres amb característiques diferents, menys conservadors i amb majors rendibilitats. En Caixa Enginyers comptem amb fons de renda fixa perquè puguis començar a invertir si encara no t’has atrevit a fer-ho.
Tags:FeaturedInversióRenda fixaEstalviFinancesinversors