Articles guardats
Aquestes fruites i verdures et cuiden, i cuiden el planeta

Economia sostenible General

Aquestes fruites i verdures et cuiden, i cuiden el planeta

Avui en dia és possible consumir productes que et cuidin a tu i que al mateix temps també cuidin el planeta, i un bon exemple d’això són les fruites i verdures de proximitat.

Menjar el que volem quan ens vingui de gust és molt còmode, però passa factura al medi ambient. És fàcil trobar en els supermercats peces que tenen molt bona aparença, però moltes vegades això és degut a procediments forçats artificialment o perquè venen de països que es troben en altres estacions.

És important triar fruita i verdura de temporada i de proximitat, ja que, quan les consumim en el seu cicle natural, evitem que hi hagi un cultiu forçat. A més, sense el transport de llargues distàncies, evitem una gran quantitat de gasos amb efecte d’hivernacle.

Si vols menjar de manera saludable, estalviar diners, reduir les emissions de CO₂ i donar suport al comerç local, no et perdis aquest article en el qual t’expliquem quins són els avantatges de consumir fruites i verdures de temporada i quines són les que hauries de consumir aquest mes d’agost.

Les verdures i fruites de temporada ajuden a cuidar el medi ambient

Reducció d’emissions CO2 i eficiència energètica

El transport, la distribució i l’emmagatzematge d’aliments deixen la seva petjada en el planeta. Quan triem productes de proximitat i de temporada, estem contribuint als ODS (Objectius de Desenvolupament Sostenible), amb els quals es pretén reduir, almenys, les emissions de gasos CO2 a l’atmosfera en un 55 %.

També és una manera d’estimular la producció local i de gaudir d’un millor sabor i d’un millor preu. Quan triem fruites i verdures que no s’han d’importar, estarem estalviant el cost en transport, cosa que es reflecteix en el preu final. Quan un aliment porta l’etiqueta “quilòmetre zero”, s’ha d’haver produït a menys de 100 quilòmetres del punt de venda.

Afavoreix l’economia local i els cicles de cultiu

Els productes de temporada, molt sovint, estan produïts en zones pròximes a les del seu consum. Si incrementem la seva ingesta, millorem l’economia de productors locals i de la zona. A més, els productes de proximitat respecten els cicles de maduració, per la qual cosa es relaciona amb una millor qualitat. D’aquesta manera, també fomentem la rotació de cultius, amb la qual cosa s’evita l’empobriment del sòl.

Fruites i verdures del mes d’agost

Diem adeu a algunes fruites que van arrencar la seva temporada a la primavera, com els albercocs. No obstant això, estaran gairebé a punt les que tindrem al final de les vacances, com el raïm i la figa.

En l’endemig, durant el mes d’agost, queda una llarga llista de fruites i hortalisses que van començar a madurar a principis d’estiu i que el sol intensifica el seu sabor i ens permet gaudir-les en el seu moment òptim.

Les fruites d’os, com els préssecs, les nectarines o les prunes, estan molt dolces en aquesta època de l’any. Entre les prunes maduren les clàudies, que tenen un sabor exquisit quan estan al punt.

Les fruites estrella de l’estiu i especialment d’aquest mes d’agost són els melons i síndries. Amb aquestes fruites pots preparar cremes fredes o macedònies. Una altra font d’hidratació, igual que ho són la síndria i el meló, són les peres d’estiu.

Als gerds i als nabius se sumen les groselles i, més avançat el mes, les primeres mores. Si tens els ulls ben oberts durant les teves excursions d’estiu, pots fins i tot recollir-les silvestres.

El mes d’agost, podem tenir en un estat molt òptim de maduració les hortalisses següents: les albergínies, els carbassons, els cogombres, els pebrots i els tomàquets. Podràs fer amanides verdes ben refrescants per combatre aquesta calor utilitzant els enciams, els tomàquets i els cogombres, que estaran molt cruixents.

Les fruites i verdures de la temporada

En resum, les fruites que estaran en temporada òptima són les següents: nabiu, pruna, gerd, grosella, figa, mango, préssec, meló, mora, nectarina, pera, plàtan, síndria i raïm. En temporada bona podrem trobar l’albercoc, l’alvocat, la cirera, el kiwi, la llimona, la poma i la pinya.

Pel que fa a les hortalisses, en temporada òptima podrem trobar les següents: albergínia, carabassó, ceba, xampinyó, mongeta tendra, enciam, patata, cogombre, pebrot, porro i tomàquet. En canvi, en temporada bona trobem la bleda, l’api, l’endívia i la pastanaga.

Planificar el teu menú setmanal segons els aliments disponibles cada temporada i que siguin propis de la zona pot ajudar-nos a descobrir productes que no coneixíem. A més, com ja hem explicat, els estarem consumint en el seu moment més òptim i amb més qualitat. Gràcies a les dietes de temporada canviem d’aliments constantment, aprofitant els seus nutrients i beneficiant la nostra salut i el planeta.

Escolta l’últim episodi del nostre podcast aquí!