Articles guardats
Dia Internacional de la Conservació del Sòl

Actualitat Social

Dia Internacional de la Conservació del Sòl

Com cada 7 de juliol, avui se celebra el Dia de la Conservació del Sòl, una jornada que té l’objectiu de conscienciar la població mundial sobre la importància que té la conservació del sòl per als humans, els animals i les plantes. I és que la terra té un paper fonamental dins del fràgil equilibri mediambiental.

Realment, hem de reflexionar en com afecta la contaminació o l’explotació excessiva dels sòls a la destrucció del medi ambient. En molts casos, i en particular quan les persones parlen sobre el canvi climàtic, el sòl roman en un segon pla. No obstant això, aquest recurs és substancial per combatre’l. Com en el cas dels oceans, els sòls poden absorbir gran quantitat de diòxid de carboni, un fet que contribueix a mitigar l’impacte de les emissions de CO₂ en el planeta.

“La terra productiva és la nostra base, perquè cada cosa que nosaltres fem comença i es manté amb la sostinguda productivitat de les nostres terres agrícoles”.

Hugh Hammond Bennett, pioner en el camp de la conservació del sòl.

Què és la conservació del sòl?

La conservació del sòl inclou totes aquelles tècniques i pràctiques enfocades en l’ús i manteniment sustentable dels sòls que són utilitzats com a recurs natural, tant en l’agricultura com en la silvicultura i la ramaderia.

Pel fet que la pèrdua dels sòls constitueix un dels principals problemes ambientals a escala mundial, la seva conservació es considera de vital importància per garantir que els diversos factors ecològics, climatològics, hidrològics, socials, econòmics i culturals interaccionin entre si.

Per què és important la conservació del sòl?

El sòl, a més de servir com a suport per a les plantes i animals, també serveix de substrat per al creixement de la vegetació, fet que garanteix els nutrients necessaris per a totes les espècies.

Ja són diversos els estudis que han estimat que la naturalesa per si mateixa pot trigar uns 200 anys a aconseguir produir 1 centímetre de sòl fèrtil. Per aquesta raó, és realment important protegir-lo i cuidar-lo per garantir la seva conservació, ja que, en cas contrari, és capaç d’empobrir-se en molt poc temps.

Quines són les causes de la degradació del sòl?

Entre les causes més importants es troben:

  1. Erosió: desgast de la superfície terrestre per la fragmentació dels materials.
  2. Transport: trasllat dels detritus d’un lloc a un altre.
  3. Meteorització: canvi de les roques en contacte amb el vent, l’aigua, etc.
  4. Sedimentació: dipòsit de sediments que arriba a originar roques sedimentàries.
  5. Maneig inadequat de les terres de cultiu, fet que crea un desequilibri dins del sistema productiu.
  6. La població del món obliga a comptar amb, almenys, mil milions d’hectàrees de terrenys agrícoles per garantir les seves necessitats alimentàries. Aquest fet suposa la constant pressió sobre el potencial productiu dels sòls, així com dels recursos naturals en general.

Quina és la conseqüència més gran?

La desertificació, que és un procés de degradació ecològica en el qual els sòls fèrtils perden totalment o parcialment la seva capacitat productiva. Per conèixer més sobre aquest fenomen, et recomanem consultar l’article “Dia Mundial de Lluita contra la Desertificació i la Sequera” del nostre blog.

Conservació del Sòl