Articles guardats
Implicar els nens en la sostenibilitat. Com podem fer-ho?

Social

Implicar els nens en la sostenibilitat. Com podem fer-ho?

La sostenibilitat és una emergència i una prioritat per a l’Organització de les Nacions Unides, que va acordar, el gener del 2016, unir forces i treballar per protegir el medi ambient i lluitar contra el canvi climàtic, entre d’altres setze Objectius de Desenvolupament Sostenible.

L’educació per a un desenvolupament sostenible

L’educació juga un paper important en la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible. En concret, la primera infància és clau en l’educació per a un desenvolupament sostenible. El rol dels nens i els joves resulta essencial en aquesta crida global a la participació. De fet, l’escola i la família són fonamentals a l’hora de crear consciència sobre la nova agenda global. En definitiva, els nens són els qui podran participar i influir en el futur durant més temps.

La UNESCO defineix com a educació ambiental per al desenvolupament sostenible “incorporar els temes fonamentals del desenvolupament sostenible a l’ensenyament i l’aprenentatge, per exemple, el canvi climàtic o el consum sostenible”.

El paper de les escoles en l’educació ambiental

L’educació ambiental per al desenvolupament sostenible és una assignatura en la qual la majoria dels centres d’ensenyament primari i secundari d’Espanya s’han posat les piles gràcies a programes com Agenda 21 Escolar (anomenat Escoles + Sostenibles a Catalunya) o Ecoescuelas. Amb aquestes iniciatives, les escoles busquen transmetre als nens i joves conscienciació de la problemàtica ambiental a través d’exemples pràctics i amb accions a petita escala. En el nostre blog tenim un article amb algunes idees per ocasionar menys impacte mediambiental a l’escola.

D’aquesta manera, sembla que a Espanya anem pel bon camí quant a l’educació ambiental en l’àmbit escolar, però no podem oblidar l’educació ambiental que ve dels pares i mares, una altra pota fonamental. En definitiva, al final del dia, els nens faran el que vegin a les seves cases.

Com ensenyar-los a consumir de manera responsable a casa?

  1. Redueix amb ells el consum d’aigua i llum. Explica’ls d’on surten l’aigua i l’energia que arriben a casa i quin és l’impacte que té en el medi ambient malgastar-les. D’aquesta manera, entendran millor per què han d’apagar el llum en sortir d’una habitació o tancar les aixetes per estalviar aigua.
  2. Recicla i fes-los partícips. Una opció és proposar un joc perquè els més petits aprenguin a identificar cada residu amb el seu contenidor i que entenguin la necessitat de separar els residus per tal de reduir la petjada de carboni que generem amb les nostres accions i consum.
  3. Visiteu la naturalesa en família. Conèixer la naturalesa i interactuar amb ella i amb tot el que engloba (com les plantes i els animals) és imprescindible perquè els nens aprenguin a estimar-la i respectar-la.
  4. Ensenya’ls a reutilitzar. Algunes coses, com les joguines i la roba, poden tenir una segona vida i altres poden simplement arreglar-se i no tirar-les quan s’espatllen. És important familiaritzar els nens amb el concepte “reutilitzar” perquè entenguin que si alguna cosa ja no ens agrada o no ens va bé, podem donar-la a algú que ho necessiti.
  5. Sigues el seu referent. És important que els nens vegin que prens decisions com a consumidor responsable. Convida’ls a pensar i reflexionar abans de consumir o comprar, explica’ls per què tries aquests productes i no uns altres, ensenya’ls que les coses costen uns diners i no s’ha de malgastar, etc. Aquí et deixem uns consells per aconseguir una llar i una compra sostenible i ser un consumidor més responsable.