Articles guardats
Dia Internacional de la Dona en l’Enginyeria

Actualitat Social

Dia Internacional de la Dona en l’Enginyeria

Avui parlem sobre el paper de la dona en l’enginyeria amb motiu del Dia Internacional de la Dona en l’Enginyeria, establert per la Women’s Engineering Society des de l’any 2014 i que se celebra cada 23 de juny. L’objectiu d’aquesta data és destacar el paper de les dones enginyeres en un sector que, com altres àmbits STEM (les sigles en anglès de Ciència, Tecnologia, Enginyeria i Matemàtiques) , ha comptat tradicionalment amb més presència masculina.

Al llarg d’aquests anys anem veient com això va canviant i la visibilitat del treball de les dones en la ciència i la tecnologia, així com en altres àmbits, fa que cada vegada més joves tinguin al cap aquestes carreres i triïn formar-se en aquestes àrees. Només així podrem aconseguir un desenvolupament més igualitari i sostenible de la nostra societat.

Per a parlar d’aquest tema en profunditat en el nostre últim podcast comptem amb dues dones, la Dra. Sara Gómez, directora del projecte “Dona i Enginyeria” a la Reial Acadèmia d’Enginyeria i Ana Oller, que compta amb més de 15 anys d’experiència en l’àrea de logística en diferents multinacionals. Totes dues enginyeres de professió i que ens van explicar sobre la seva interessant trajectòria en aquest sector. Per a parlar amb elles vam comptar també amb Montse Carbó, directora de Comunicació de Caixa d’Enginyers.

Sara Gómez

Vam començar preguntant com va néixer la seva vocació per l’enginyeria i perquè van decidir estudiar aquesta carrera. A aquesta primera pregunta Sara contestava que tenia dues raons principals que li van animar a ser enginyera, una el fet de tenir unes professores que li feien estimar aquestes matèries i la segona, el que els seus pares volguessin que estudiés farmàcia o medicina:

Jo tenia fama de ser bona en física i matemàtiques no perquè ho fos per se sinó perquè vaig tenir unes professores magnifiques”. “Sempre he tingut un punt de rebel·lia, i, vaig dir, no voleu que faci enginyeria, doncs vaig a veure quina enginyeria faig”, comentava la Sara.

Pel seu costat, l’Ana, va destacar que des de sempre li encantaven totes les assignatures de ciències: “No era vocació, m’encantaven totes les assignatures de ciències i vaig pensar que enginyeria em donaria el coneixement de totes elles, i que em donaria moltes oportunitats, perquè el ventall professional era molt ampli”.

Però tal com els hi deia la Montse, no tot és un camí de roses, així que els hi vam preguntar per si havien tingut algun obstacle al llarg de la seva carrera fins a arribar a la posició en la qual estan avui.

La Sara per la seva banda destacava: “Has de fer-te valer més només pel fet de ser dona”. “A la meva primera feina em van dir: en contra de la meva voluntat triaré a una dona per a aquest lloc i vostè ha de demostrar-me el doble que un home perquè la consideri la meitat”.

Però espero que això canviï. Ara amb la meva experiència com a professora a la universitat veig a les joves estudiants i són dones tremendament empoderades i que això ja s’ho deixen fer menys”, afirmava.

L’Ana en el seu cas, afirmava que no va trobar obstacles a l’inici de la carrera, però sí una vegada va començar a arribar a posicions en alts càrrecs, la qual cosa ens condueix a parlar del famós sostre de vidre.

Has de demostrar moltíssim més que els homes perquè et considerin i perquè et facin una promoció, arriba un moment que sembla que has arribat al topall”, afirmava Ana.

Però l’Ana també no dubte a recalcar, igual que ho feia Sara, que en l’actualitat aquesta situació està canviant, però que és una lluita que han de liderar les noves generacions perquè això canviï.

Espero que aquestes noves generacions no tinguin aquesta sensació que hem viscut nosaltres i no hagin de demostrar un 150% perquè se’ls valori”, afirmava l’Ana.

El món i les grans empreses estan entenent que aconseguir la igualtat de veritat és una oportunitat per a tots. Crec que aquest món canviaria si estigués liderat per dones”, afegia Sara.

En línia amb aquest tema, fa poques setmanes el Parlament Europeu ha aconseguit un acord per a fixar una quota d’almenys un 40 per cent de dones en els llocs directius de les grans empreses europees per a finals de juny de 2026. Un acord històric que permetrà que les dones tinguin més presència en els alts càrrecs, als quals com hem vist, fins ara era una cosa difícil d’asolir.

Va ser molt interessant conversar amb elles sobre aquest tema, i des de Caixa d’Enginyers compartim les mateixes ganes per donar visibilitat a aquestes carreres i encoratgem a les joves perquè triïn les carreres que elles vulguin, deixant de costat els estereotips gènere. Feliç dia, enginyeres!

Si t’has quedat amb ganes de més, si escoltes el podcast podràs descobrir quin consell els donarien a les joves estudiants i quines dones els han inspirat al llarg de la seva carrera. Pots escoltar-ho en el nostre últim episodi aquí: