Articles guardats
El canvi de la indústria tèxtil en temps de pandèmia

Actualitat Economia sostenible

El canvi de la indústria tèxtil en temps de pandèmia

La indústria tèxtil es movia a gran velocitat, sobretot amb l’arribada d’allò que coneixem com a fast fashion. La COVID-19 ha tingut un impacte en la nostra societat i en la nostra economia. Ha marcat un abans i un després per a gairebé tots els sectors, i la indústria tèxtil no s’ha quedat fora d’aquesta transformació.

El coronavirus ha marcat un canvi en els hàbits de consum i de comportament dels consumidors i, inevitablement, això també ha afectat una activitat tan bàsica i quotidiana com és vestir-se. El teletreball, la distància social i el confinament han estat les principals causes del canvi d’ús i l’impacte en la roba que ens posem.

Però l’impacte més gran ha estat el tancament de molts comerços, ja que la COVID-19 va fer que pràcticament totes les botigues estiguessin tancades durant dos mesos. Fet que va provocar una enorme davallada en el consum i va fer que molts negocis haguessin de baixar la persiana.

Teletreballar i anar a la moda és compatible? 

Segurament, després de tantes videoconferències des de casa, t’ha acabat passant alguna d’aquestes coses:

  • Has acabat fart de vestir-te com si estiguessis a l’oficina.
  • Has tendit cada cop més a vestir roba més còmoda, principalment per la instauració del teletreball.
  • També t’hauràs adonat que no és necessari tenir tanta roba. Potser has prioritzat que les despeses vagin cap a altres coses, seguint la tendència creixent del minimalisme, cada vegada més present en el nostre dia a dia.

Una altra conseqüència ha estat un canvi en el tipus de producte que adquirim. Durant el confinament es va detectar un gran increment en la venda de pijames i roba d’esport. Per aquest mateix motiu, les grans marques han llançat col·leccions comfy o línies de homewear.

Sostenibilitat vs. fast fashion

Si la sostenibilitat ja era un repte a futur de moltes companyies, amb la crisi de la COVID‑19 s’ha posat encara més a prova el compromís i la responsabilitat de la indústria. Al mateix temps, s’ha exigit a les empreses que accelerin el seu progrés en iniciatives sostenibles per ser competitives. Ja que només aquelles empreses que apostin per la sostenibilitat estaran entre els líders del futur.

Slow fashion vs. fast fashion

És important invertir en firmes que aposten per la moda slow fashion (roba sostenible). Tot i que aquestes peces són més cares, tenen una durabilitat més gran i, conseqüentment, són més respectuoses amb el planeta i amb les persones que les han fabricades i, a més a més, contribueixen a l’economia local. La indústria del fast fashion, és a dir, les grans corporacions, no només exploten els recursos del planeta i generen un consum excessiu d’aigua i energia, sinó que fan grans tirades per poder oferir preus competitius, fet que provoca que les petites i mitjanes empreses ho tinguin molt difícil per competir amb el preu final de venda del producte.

Indústria tèxtil postpandèmia

Davant d’una crisi sempre sorgeixen noves oportunitats, i el sector de la moda encara té un gran repte per reinventar-se i agafar embranzida per canviar. Les marques han de tornar a reconnectar amb els consumidors, que han canviat la seva visió de la moda i que han adoptat un rol més actiu en la seva decisió de compra. Potser podem dir que ha arribat el moment de treure’s la mala fama de ser “la segona indústria més contaminant del planeta”.