Articles guardats
L’actualitat econòmica per Francesc Sànchez, 15 d’octubre

Actualitat Experts

L’actualitat econòmica per Francesc Sànchez, 15 d’octubre

NOTA DE MERCAT

Les darreres setmanes ha estat marcades per una agenda política molt intensa així com per les decisions dels bancs centrals en sí com per les decisions dels bancs centrals en matèria de política monetària.

En termes polítics els principals factors de risc són:

  • L’evolució de les negociacions entre el Regne Unit i la Unió Europea sembla que avança però queda una qüestió fonamental encara sense resoldre: la gestió de la frontera entre Irlanda del nord i el Regne Unit és determinant per a poder assolir un acord satisfactori per als interessos europeus;
  • Les tensions generades pel govern italià per la presentació d’uns pressupostos nacionals que suposen una generació de dèficit superior al pressupost per al conjunt de la Eurocambra.

Aquest fet està produint tensions en les primes de risc a tot Europa afectant  en gran part a les economies perifèriques i especialment a Itàlia, que es situa en nivells de 300 punts bàsics.

Actualitat econòmica
Evolució TIR del bo Italia a 10 anys (Font Bloomberg)

 

  • L’auge en l’aplicació de polítiques proteccionistes encapçalades pel particular pols entre Estats Units i Xina.
    Aquestes polítiques proteccionistes signifiquen riscos per al creixement global, que té com alguns dels factors de la seva evolució el comerç internacional, la productivitat, etc; per aquest motiu s’han produit correccions en les perspectives de creixement de l’economia global del FMI, que es situa en 3.90% pel 2019 i el 2020; al mateix temps quie s’han observat de manera gairebé immediata el deteriorament en l’activitat de sectors com l’automovilístic o el d’articles de luxe.

Les decisions en matèria de política monetària de la Reserva Federal (increment de tipus) corresponen a les necessàries en economies que es troben eun una fase del cicle més avançat: la seva taxa de desocupació se situa en 3.70%, el seu nivell d’inflació que se situa en nivells de 2.30% i un creixement del PIB de l’última cambra d’un 4.20%.
Davant d’aquesta situació, la senda alcista de tipus sembla que seguirà produint-se amb determinació per part de la Fed esperant-se un increment addicional d’aquí a la fi d’any tot i les controvertides declaracions del president Trump, en les quals pressionava en sentit contrari.

  • L’augment de tipus va enfortir el dòlar impactant negativament en les economies emergents, especialment en aquelles que presenten més debilitats estructurals i que emeten deute públic en dòlar.
  • Per altra banda la pressió en els costos de finançament sobre el deute de les companyies es traslladrà a la de las compañías es traslladarà al compte de resultats, incrementant encara més l’impacte negatiu de les polítiques proteccionistes que afecten en més gran mesura a aquelles companyies que produeixen fora d’EUA.

Aquests factors impacten negativament  en els beneficis empresarials i a les perspectives d’evolució dels mateixos, provocant correccions en els mercats de Renda Variable que s’han registrat durant les últimes sessions.

Actualitat econòmica
Evolució del S&P 500 (Font Bloomberg)

 

  • A Europa també, per part del BCE, caldrà que es prenguin decisions en aquesta matèria durant els propers mesos; recordem que el programa de compra d’actius finalitza el mes de desembre.

Adjuntem a continuació l’evolució dels principals mercats:

Actualitat econòmica