Articles guardats
Criteris per invertir d’una manera responsable (ISR)

Cooperatiu Economia sostenible Finances Social

Criteris per invertir d’una manera responsable (ISR)

La inversió socialment responsable (ISR), de la qual ja hem parlat altres vegades en el blog, és un terme que està començant a destacar en els mitjans de comunicació. D’aquesta manera, els experts de Caixa Enginyers Gestió consideren important aclarir els criteris a tenir en compte perquè la nostra inversió pugui ser considerada com a responsable.

Per a Xavier Fàbregas, director de Caixa Enginyers Gestió, “la ISR ha vingut per quedar-s’hi, hi ha un abans i un després a l’hora de prendre decisions d’inversió amb la irrupció dels criteris ambientals, socials i de govern corporatiu (ASG). Aquest canvi de paradigma és molt important perquè condiciona el perfil de les nostres inversions, del nostre estalvi i d’allò que podem esperar com a retorn financer i no financer en el futur”.

Com plantejar una inversió en ISR?

La inversió socialment responsable integra factors ambientals, socials i de govern corporatiu en l’anàlisi financera tradicional.

“Un vehicle que tingui una etiqueta ISR, sempre que tingui consistència en la seva política d’inversió, jugarà amb un avantatge competitiu enfront d’altres tipus d’inversió”.

Xavier Fàbregas

A més, existeixen diferents estratègies en el moment de plantejar aquest tipus d’inversions:

  • Criteris d’exclusió: es fonamenten a excloure de les inversions companyies de determinats sectors, com les relacionades amb l’armament, el joc o el tabac.
  • Estratègia best-in-class: es tracta d’identificar aquelles empreses que millor potencial de sostenibilitat tindran en el futur.
  • Inversió temàtica: consisteix a invertir en actius o fons que explotin les millors oportunitats de les principals tendències relacionades amb la sostenibilitat, com, per exemple, l’aigua o l’energia verda.
  • Cribratge basat en normes: segueix uns estàndards internacionals com, per exemple, els que dona l’ONU.
  • Engagement o diàleg dels inversors: es basa en la capacitat d’influència que poden tenir els inversors sobre les empreses (mitjançant el seu dret a vot) perquè aquestes tinguin unes polítiques més sostenibles i generin un impacte més positiu en la societat.
  • Integració: es tracta d’integrar de manera eficaç els factors ASG en el procés de selecció de companyies i en la presa de decisions d’inversió.
  • Inversió en impacte: és la que està tenint més protagonisme en l’actualitat i està lligada als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). Consisteix a invertir en companyies o projectes que busquen generar un impacte positiu en l’entorn mediambiental o social, a més d’obtenir una rendibilitat financera.

Perspectives i tendències mundials que determinaran el perfil de les inversions econòmiques en un futur, segons els especialistes de Caixa Enginyers Gestió:

  • La victòria del candidat demòcrata Joe Biden podria traduir-se en enormes fluxos d’entrada cap a empreses que contribueixin a la descarbonització de l’economia als EUA i a la resta del món, una oportunitat per recuperar el lideratge perdut.
  • Les companyies amb millors prestacions en termes ASG han tingut un millor rendiment borsari durant la pandèmia, tendència que en la nostra opinió es mantindrà en el futur.
  • Des de la Cimera del Clima de París (COP21), el factor mediambiental s’ha erigit en el punt d’atenció dels inversors en matèria ASG.
  • La Comissió Europea ha presentat un paquet legislatiu perquè Europa aspiri a ser, l’any 2050, el primer continent sense emissions de gasos d’efecte d’hivernacle.
  • És necessària la transició cap a una economia baixa en carboni i que es promoguin instruments d’inversió i de finançament per a una consecució més gran dels ODS.