Articles guardats
La bicicleta, el transport del futur que es va inventar el segle XIX

Actualitat General Social

La bicicleta, el transport del futur que es va inventar el segle XIX

El 3 de juny de 2018, les Nacions Unides van declarar el Dia Mundial de la Bicicleta, un mitjà de transport que compta amb molts beneficis tant per a la nostra salut com per al planeta.

La bicicleta és un mitjà de transport que es va inventar el 1817, quan l’alemany Karl Freiherr von Drais va crear el primer exemplar de fusta, molt diferent a la que coneixem actualment. De fet, la bicicleta o Draisiana no tenia pedals, sinó que es movia a través de l’impuls dels peus des del terra.

El 1885 apareix la bicicleta moderna tal com la coneixem actualment. Aquest model ja incloïa frens, llandes amb cambra d’aire i una cadena amb connexió a la roda posterior. L’inventor d’aquesta versió més còmoda i actual va ser John Kemp Starley.

Aquest mitjà de transport ha aportat molts beneficis, entre ells, la seva contribució al medi ambient, ja que, a diferència dels vehicles, no és contaminant, ja que només consumeix energia humana, així que no emet gasos tòxics a l’atmosfera.

Així mateix, actualment trobem models de diferents formes, grandàries i usos. De fet, encara que van ser creades com a mitjà de transport, existeixen dissenys especials per a la realització d’esports.

Igualment, la invenció de les bicicletes elèctriques ha suposat un augment en l’ús d’aquest transport, pel fet que continua tenint els beneficis de les bicis convencionals, però se li suma que l’esforç en pedalar és més baix.

Beneficis de les bicicletes elèctriques:

  • Segons dades de la DGT i dels ajuntaments, els ciclistes urbans corren menys riscos que els motoristes o vianants.
  • És l’opció més econòmica tant en la inversió inicial com en el manteniment, sobretot si es compara amb el cotxe.
  • És apta per a qualsevol edat i condició física, ja que permet regular l’esforç.
  • És el mitjà de transport més ràpid en ciutat, ja que hi ha menys embús que en carretera i la velocitat mitjana que es manté és de 13,07 km/h.
  • Contamina molt poc, ja que té zero emissions, però sí que ho fa la producció d’electricitat. No obstant això, el consum elèctric d’una ebike és molt reduït. A més, la fabricació d’una bici té un impacte més baix en el medi ambient que la d’un automòbil o un autobús.
  • És fàcil aparcar-la. Generalment es troba aparcament prop del destí.

bicicleta

D’altra banda, després del confinament degut a la COVID-19, l’ús de la bicicleta es va multiplicar en un 100% a Madrid i Barcelona, després d’assegurar que la possibilitat de contagi era molt més baixa que en altres mitjans de transport.

No obstant això, per poder mantenir aquest costum, és necessari un canvi urbà, és a dir, augmentar les zones amb carril bici, connectar les ciclovies i adequar les infraestructures per reduir el trànsit. Tot això ha d’anar acompanyat d’una conscienciació, ja que, a diferència del que passa a països com Alemanya, els Països Baixos o Bèlgica, a Espanya no és tan comú l’ús de la bicicleta.

Així, doncs, una bona educació per als més petits pot suposar una evolució cap a una societat més sostenible.