Articles guardats
Entrevista a Ángel Villafranca: el benefici de les cooperatives a la societat

Cooperatiu

Entrevista a Ángel Villafranca: el benefici de les cooperatives a la societat

Amb més de 25 anys d’activitat, Cooperativas Agro-Alimentarias és l’òrgan comú que representa a les cooperatives espanyoles de totes les Comunitats Autònomes davant de les administracions, tant a nivell nacional com europeu.

A més de prestar serveis de formació, assessorament i subministrament als seus socis, la missió de Cooperativas Agro-Alimentarias és que les empreses creixin i amb elles, també ho facin les persones.

Seguint amb el cicle d’entrevistes per a intercanviar idees sobre el model cooperatiu, Ángel Villafranca, president de Cooperatives Agro-Alimentarias a Espanya, ens parla sobre l’aportació de les cooperatives a la societat i del valor que aquestes afegeixen, a més dels seus socis, a l’entorn i a les persones.

  1. Què consideres que aporten les cooperatives a la societat?

Les cooperatives són les empreses dels seus socis i per tant els seus beneficis es reparteixen, en el nostre cas, les agroalimentàries, entre agricultors i ramaders, que són els que produeixen els aliments que arriben a les nostres taules. Una característica que les diferencia és que no es deslocalitzen, no tanquen i se’n van a altres llocs, i reinverteixen en el territori tot el benefici de la seva activitat.

Per tant, les cooperatives no només beneficien als seus propis socis, sinó a tot el medi rural on estan assentades.

Moltes explotacions agropecuàries haurien abandonat la seva activitat de no ser pel suport que reben de les seves cooperatives, l’assessorament tècnic, els subministres per a dur a terme les seves tasques, la informació i formació, són alguns dels serveis que reben els nostres socis i sòcies.

  1. Quins consideres que són els reptes de la economia social?

Les empreses d’economia social hem d’adaptar-nos i donar resposta a reptes tan importants com la revolució tecnològica, la globalització, la lluita contra el canvi climàtic, els canvis demogràfics i mediambientals, les migracions o els canvis socials. Ens trobem en un món en constant transformació i hem d’adaptar-nos-hi, en el nostre camp, la digitalització presentarà noves oportunitats interessants en relació als mètodes de producció i transformació d’aliments.

És un repte important però a més, com a economia social, no podem oblidar-nos de la importància de les persones i per això, treballarem per seguir creant llocs de feina i formant a professionals que liderin les cooperatives del futur.

Entrevista Ángel Villafranca

  1. Amb quins valors associes el cooperativisme?

Les cooperatives porten en el seu ADN una sèrie de valors que, com sempre han estat, nosaltres mateixos no els hem valorat en la mesura que mereixen, però la solidaritat, l’interès comú davant del personal, la igualtat, la transparència, les decisions democràtiques, l’esforç compartit i la responsabilitat social, són només alguns dels valors que van lligats al cooperativisme.

  1. Quins trets ha de tenir, per a tu, una cooperativa?

Ha de treballar per millorar la qualitat de vida dels seus socis i aquests han de participar i comprometre’s amb els objectius, estratègies i actuacions de la seva cooperativa. El seu model de gestió ha de tenir un elevat contingut social i ètic, independent i compatible al seu torn amb una gestió eficaç, transparent i professional.

  1. Quin és el futur de les cooperatives?

Les cooperatives ajudem a construir una societat diferent que aposta per un model d’empresa amb una estructura democràtica, per la cohesió social, el desenvolupament local, el desenvolupament sostenible i la igualtat de gènere, elements que cada dia són més valorats per la societat.