Articles guardats
Buy Nothing Day, per un consum responsable

Economia sostenible General Social

Buy Nothing Day, per un consum responsable

De ben segur que aquests dies has rebut infinitat de correus electrònics amb ofertes i descomptes. Aquesta setmana tothom parla del Black Friday i del Cyber Monday, dates en les quals tot tipus de marques i establiments incentiven les compres i el consum oferint grans descomptes. Però, què en sabem del Buy Nothing Day?

No obstant això, també existeix el moviment oposat: Dia de No Comprar ResBuy Nothing Day. Es tracta d’una jornada mundial que se celebra un dia després del Black Friday amb l’objectiu de protestar contra les compres desenfrenades i de promoure altres models de vida. Aplicar els principis d’aquesta jornada, diàriament i com a forma de vida, contribueix a la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), especialment del número 12: consum i producció sostenibles.

Consumir de manera sostenible

 Aproximadament, el 20 % de la població mundial consumeix de manera excessiva i ràpida. Aquest “consumisme” està generant milers de milions de tones de residus que van a parar al mar, als rius, a països en desenvolupament, als boscos, etc. Aquest fet destrueix ecosistemes i augmenta l’escalfament global.

Per això, abans de fer una compra ens hem de plantejar si realment ho necessitem. Si és així, podem apostar per realitzar compres i consums sostenibles. I construir hàbits de consum que afavoreixin no només la nostra economia personal, sinó que també ajudin a ser més sostenibles i cuidar el medi ambient.

Quines opcions tenim?

Planifica les compres que necessites fer amb antelació. A l’hora de comprar, respecta aquest pla sense deixar-te temptar per descomptes que potser no són reals o productes en oferta que després no utilitzaràs.

Compra en grup: a més d’adquirir productes de manera més directa i sense intermediaris, amb la consegüent reducció en preus, les compres en grup et permeten reduir materials d’embalatge. Només fa falta una mica d’organització i gent interessada.

Repara i continua utilitzant: només pel fet que un element tingui una avaria o acumuli molts anys d’ús, no justifica llençar-lo a les escombraries. Una alternativa que està cada vegada més de moda és el recommerce i compravenda de productes de segona mà en línia.

En definitiva, durant aquests dies en què estem rodejats d’ofertes, plantegem fer un pensament o apostar per un Buy Nothing Day o Green Friday. Realment necessites el que compraràs? Tracta d’evitar les compres per impuls i analitza durant quant temps usaràs el que penses comprar i si ho pots aconseguir de segona mà. Tu ets part del canvi que el planeta necessita!