Articles guardats
Startups sostenibles, les empreses del futur

Actualitat Economia sostenible Fundació

Startups sostenibles, les empreses del futur

La globalització econòmica ha causat danys greus al medi ambient, a la salut i a la biodiversitat. Davant d’aquesta situació, tant els nous negocis com les empreses ja consolidades han d’enfocar-se en els factors ambientals, socials i de bon govern (ASG) per tal de garantir la continuïtat del nostre planeta. És per això que cada vegada apareixen més startups sostenibles, és a dir, empreses de nova creació que es comprometen a cuidar el medi ambient.

La visió dels inversors

Segons l’últim informe de Dealroom, des de l’Acord de París, la inversió en startups europees de climate tech s’ha multiplicat per cinc i ha arribat a un rècord de 27.500 milions d’euros el 2021. A més, un estudi d’Amazon, comissionat a FTI Consulting, afirma que un 85 % dels inversors espanyols tenen la intenció d’apostar per les startups més sostenibles, i que les empreses que treballen els factors ASG poden tenir una valoració un 17 % més alta que les que no ho fan.

D’altra banda, l’estudi State of the Climate Tech 2021 de la consultora PwC indica que la inversió en startups ambientals durant el primer semestre de l’any passat va ser un 210 % més elevada que en tot el 2020.

Això suposa un nou paradigma per als emprenedors, ja que ara busquen que els seus negocis tinguin un impacte positiu en el medi ambient, la mobilitat de les ciutats o aconseguir més igualtat per assolir un millor posicionament i captar més finançament.

Com actuen els consumidors?

A l’hora de prendre les decisions de compra, els consumidors tenen en compte aquells productes, empreses o projectes que busquin reduir la petjada de carboni, usin materials respectuosos o utilitzin energies renovables o menys plàstic. Així ho indica l’enquesta Nielsen Global Survey of Corporate Social Responsibility and Sustainability, que ha confirmat que un 66 % dels consumidors està disposat a pagar més si la marca és responsable.

I és que la consciència mediambiental està cada vegada més present, sobretot en les noves generacions. Els més joves s’involucren cada vegada més a buscar alternatives sostenibles tant a l’hora de produir com de consumir.

Premi Emprenedoria de la Fundació Caixa d’Enginyers

La Fundació Caixa d’Enginyers porta deu anys reconeixent el talent i l’excel·lència professional de les empreses emergents amb la finalitat de potenciar el seu negoci i així beneficiar el seu desenvolupament. Mitjançant el Premi Emprenedoria reconeix a la startup més innovadora en l’àmbit del desenvolupament sostenible, del medi ambient i de la tecnologia. En cada edició es premia a la millor startup amb un premi de 15.000 euros en metàl·lic, que podran utilitzar per al desenvolupament del seu projecte.

Durant les edicions anteriors, la sostenibilitat ha estat un segell recurrent de les propostes guanyadores, la qual cosa és un signe de la sensibilitat mediambiental no només de la Fundació, sinó també d’una nova generació d’emprenedors i emprenedores que han decidit invertir els seus esforços i recursos en startups que contribueixin a salvar el planeta.

En aquesta línia, hem vist projectes guanyadors com el d’AEInnova el 2015, amb un sistema autoalimentat sense fil (sense bateries) de sensorització de processos i maquinària i un altre de recuperació de la calor residual d’aquests, tots dos amb tecnologia basada en l’efecte termoelèctric.

Posteriorment, el 2016, la Fundació va reconèixer la labor de BCIRCULAR, que desenvolupa materials avançats a partir de tota mena de compòsits de fibra de carboni que han acabat la seva vida útil.

Seguint amb el sector dels materials, el 2020, el Premi se li va concedir a Oimo, una startup d’ecodisseny fundada a Barcelona que desenvolupa biomaterials marins degradables per substituir embalatges i productes de plàstics d’un sol ús. La seva missió és proporcionar a les empreses les eines necessàries per ser més sostenibles.

Per a aquesta última edició, estem duent a terme la fase d’acceleració, i el gener vinent del 2023 anunciarem el projecte guanyador.