Articles guardats
La visió de les dones en un sector majoritàriament masculí

Actualitat General Social

La visió de les dones en un sector majoritàriament masculí

Gairebé 150 professionals del Grup Caixa d’Enginyers ens vam reunir amb motiu del Dia Internacional de la Dona. El lema d’enguany és “Igualtat de gènere avui per a un demà sostenible”, i reconeix la contribució de les dones i les nenes d’arreu del món, que estan liderant els esforços de resposta, mitigació i adaptació al canvi climàtic per construir un futur més sostenible per a totes les persones.

En aquesta sessió, celebrada el passat 8 de març, hi van assistir 146 professionals del Grup Caixa d’Enginyers, tant homes com dones.

dones

En primer lloc, Noelia Alonso, la consultora de l’Àrea de Persones, ens va explicar les dificultats amb les quals es troba a l’hora de captar talent femení en segons quin àmbit. Destaca que, en els últims anys, el nombre de dones que es presenten a treballs relacionats amb l’Àrea Comercial és escàs. De fet, aproximadament, només dos de cada deu currículums són de dones. A més, el nombre disminueix a mesura que el rang de seniority és més gran.

Treballem per la igualtat de gènere i oportunitats

Amb la finalitat d’aconseguir l’ODS 5, Igualtat de gènere, a Caixa d’Enginyers hem establert un Pla d’Igualtat amb compromisos i mesures per garantir una igualtat d’oportunitats entre homes i dones. A més, el 2019 es va crear la Comissió del Pla d’Igualtat, que té la finalitat d’assegurar els progressos de diversitat i igualtat d’oportunitats.

El percentatge de dones en plantilla és del 42 %, i a l’última trobada que vam organitzar per celebrar el Dia Internacional de la Dona, vam escoltar la veu d’algunes d’elles, que, a causa dels seus estudis i/o de l’àrea professional a la qual es dediquen, es troben majoritàriament envoltades d’homes.

La visió de les dones de Caixa d’Enginyers

En primer lloc, Alicia Tornero, directora de l’oficina de María de Molina, afirma que, en els 17 anys que porta a l’Entitat, ha crescut tant personalment com professionalment. A més, anima totes les dones a aprofitar l’oportunitat que ofereix Caixa d’Enginyers per promocionar internament.

D’altra banda, Celia Benedé, directora de Distribució i Gestió Discrecional de Carteres, Mercat de Capitals, és llicenciada en matemàtiques i es va llançar a estudiar un postgrau sobre allò que la feia feliç, les matemàtiques financeres, sense pensar si seria un sector femení o masculí. No obstant això, quan va començar la seva carrera professional es va adonar que havia estat la primera dona a trepitjar el departament.

En tercer lloc, Marta Cano, directora d’Intel·ligència de Negoci, comenta que en el seu sector, el de la informàtica, el percentatge de dones és d’un 15 %, aproximadament. Creu que no és una qüestió de dones o d’homes, però sí de ser part de la minoria, fet que les posa en el focus. També hi juguen els estereotips, en els quals s’associa menys que una informàtica sigui una dona.

Anna Mª Torrademé, adjunta a Direcció General, afirma que des dels seus inicis en la professió ha col·laborat amb homes, de diferents rangs i edats, i mai no ha notat el biaix de gènere. “Quant a professionalitat, no noto diferenciació, però en el tracte sí que som persones diferents, tant per raó de sexe com per caràcter i comportament”, va explicar l’Anna Mª.

L’última ponent de la jornada va ser Eva Martín Villanueva, responsable de processos de l’Àrea de Mitjans i Tecnologia, qui ha treballat durant molts anys en consultoria. En estar en contacte amb moltes empreses, ha pogut veure casos en els quals es donava més importància a la feina dels homes. No obstant això, en la seva experiència personal, si mira al seu voltant, sovint és l’única dona, però no s’hi ha sentit diferent. “El tracte és entre persones, mentre hi hagi respecte entre nosaltres, cadascú té les seves competències, inquietuds, i es treballa correctament”, va comentar l’Eva.

Mariona Alba, de l’Àrea d’RSC/Comunicació i moderadora de la sessió, contrasta la seva experiència amb la de la resta, ja que, en el sector de la comunicació, la immensa majoria són dones i, a vegades, és difícil trobar talent masculí.

Per la seva banda, la directora de Persones, Isabel Sánchez, va afegir: “a dia d’avui es tracta d’un dia de reivindicació, i esperem que en un futur ja no sigui necessari perquè s’haurà aconseguit la igualtat efectiva”. També comparteix que el fet de que s’arribi a aquest moment no és només qüestió de dones, sinó d’homes i dones.

Per concloure la jornada, la directora Comercial, Natàlia Rodilla, també va voler expressar el seu agraïment a totes les ponents, a més de reivindicar a totes aquestes dones lluitadores que sí que s’han trobat amb barreres i han viscut o continuen vivint la desigualtat de gènere. Va llançar un missatge d’empoderament per a totes aquestes dones: “M’agradaria donar veu i força a aquelles silenciades que no poden expressar lliurement les dificultats amb les quals s’hagin pogut trobar, per les possibles represàlies o per por de sentir-se jutjades. La desigualtat desgraciadament existeix, encara hi ha recorregut. No hem de demanar perdó a ningú, ni justificar-nos. Som igual de vàlides que els homes en les nostres professions”.