Articles guardats
Som conscients de l’impacte mediambiental del cloud?

Actualitat

Som conscients de l’impacte mediambiental del cloud?

El núvol o cloud és una tecnologia que està canviant la manera d’utilitzar i d’emmagatzemar les nostres dades. En lloc d’haver de guardar-ho tot en els nostres dispositius personals o en servidors locals, el núvol ens permet accedir a les nostres dades i aplicacions en línia i des de qualsevol lloc.

Què és el núvol/cloud?

El núvol està format per un conjunt de servidors i centres de dades que emmagatzemen i processen grans quantitats de dades i aplicacions. Com hem dit, no cal guardar-ho tot en els nostres dispositius, i això significa que podem emprar equips més grans i eficients en termes energètics en lloc dels nostres telèfons o ordinadors portàtils, fet que redueix la quantitat d’energia necessària per carregar i refredar dispositius individuals.

El núvol també ens permet col·laborar i treballar de forma més eficient, ja que podem accedir a les nostres dades i aplicacions des de qualsevol lloc i en qualsevol moment. Això ens ajuda a reduir el consum d’energia i recursos necessaris per desplaçar-nos a reunions i esdeveniments en persona, però som conscients de l’impacte mediambiental que suposa aquesta comoditat?

Quin és l’impacte del núvol?

Actualment, el consum global dels centres de dades ja suposa un 5 % de tota l’energia mundial, i la digitalització, el metavers, les micromonedes o la intel·ligència artificial comencen a tenir problemes amb la seva sostenibilitat.

Els grans centres de dades són naus industrials plenes de servidors, la funció principal dels quals és emmagatzemar dades i tota la informació disponible que trobem a internet. Aquestes infraestructures estan començant a provocar certs inconvenients, ja que generen molta calor i necessiten una refrigeració constant per al bon funcionament dels circuits, fet que comporta una gran despesa d’aigua i electricitat. Aquestes naus industrials repletes de servidors ja ocupen extensions equivalents a pobles de mida mitjana, i el fet de consumir tanta energia fa que acabin produint una gran quantitat de diòxid de carboni.

En termes generals, l’ús global d’internet podria implicar 2,6 bilions de litres d’aigua l’any. No érem conscients que, quan vam batejar aquesta tecnologia com a “núvol”, donàvem per fet que no ocupa un espai real, però és tot el contrari: el núvol és físic i consumeix i requereix, cada vegada més, altes despeses d’aigua i de terra.

Respecte a les empreses que gestionen i controlen el núvol, aquestes han començat a construir instal·lacions sota el mar o a l’Àrtic perquè les condicions naturals ajudin a reduir les energies que es necessiten per al seu manteniment. Tanmateix, aquesta tecnologia, a mitjà i llarg termini, no és sostenible, i calen canvis disruptius que vetllin pel benestar del planeta i del nostre futur. 

Què podem fer com a usuaris?

 En primer lloc, hem de començar a pensar més en els nostres actes, ja que una simple recerca a Google té una repercussió de 0,2 grams de CO₂, és a dir, enviar un correu electrònic o publicar una fotografia a Instagram també contamina. Per tant, podem començar el canvi a través de les accions que realitzem en el nostre dia a dia, com, per exemple, reduir arxius a formats més compactes com el PDF o apagar els dispositius tecnològics si no els farem servir.

En segon lloc, com a usuaris, ens queda sol·licitar que s’implantin polítiques públiques que obliguin aquestes organitzacions a instaurar comportaments més ètics i, sobretot, més sostenibles que no perjudiquin el medi ambient.